ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ενέργεια : Υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι συμβάσεις φυσικού αερίου


Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να προωθήσουν έναν νόμο που θα απαιτεί από κάθε κράτος μέλος της, να ζητά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τη σύναψη νέων συμβάσεων παροχής φυσικού αερίου, γράφει δημοσίευμα της γερμανικής "Sueddeutsche Zeitung".

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να οικοδομήσει μια ισχυρή ενεργειακή ένωση για να αποδυναμώσει την ισχύ της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά. Η σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία θα αφορά και σε εταιρείες ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη το σχέδιο νόμου.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι, οι εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από τις Βρυξέλλες για να μπορούν να συνάψουν συμφωνίες με τους Ρώσους προμηθευτές φυσικού αερίου. Αναφορικά με τις χώρες που εξαρτώνται από έναν προμηθευτή, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θέσπιση ομάδων αγοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα από χώρες όπως η Ρωσία. Η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, ανέδειξε ξανά, την ανάγκη που υπάρχει στις Βρυξέλλες ώστε να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία περίπου κατά το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με το ήμισυ αυτών των αναγκών, να διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας.

Παρότι οι παραδόσεις προς την ΕΕ δεν έχουν διαταραχθεί εξ αιτίας της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία η συνεχιζόμενη ένταση της Δύσης με τη Μόσχα, έχει αυξήσει την θέληση για τη βελτίωση της συνεργασίας εντός της ΕΕ και την ανάγκη για εναλλακτικές προμήθειες.

Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τη στρατηγική της για την ενέργεια, αύριο 25 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενέργεια : Υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι συμβάσεις φυσικού αερίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: