ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κάμψη μετά από 40 χρόνια στις εκπομπές CO2....


Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Σε σταθερά επίπεδα διατηρήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό κλάδο το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σηματοδοτώντας για πρώτη φορά την ανάσχεση των αυξητικών τάσεων μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν συνδέεται με οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε 32,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2014, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν εντονότερη επίδραση στις εκπομπές CO2 από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει τη διακοπή της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τις χώρες του ΟΟΣΑ και όχι στην οικονομική ύφεση.

Την περασμένη χρονιά, στην Κίνα υπήρξε μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η υδροηλεκτρική, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, και λιγότερη καύση του άνθρακα. Ενώ, στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- φαίνεται πως παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: Την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
\


«Τα στοιχεία μας δίνουν ακόμη περισσότερες ελπίδες ότι η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να εργαστεί από κοινού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής -τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα», όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IEA, Τούρκος, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού, τονίζοντας πως «παρέχει την απαραίτητη ώθηση στους διαπραγματευτές που ετοιμάζονται να επεξεργαστούν μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο: Για πρώτη φορά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποσυνδέονται από την οικονομική ανάπτυξη».

Στα 40 χρόνια στα οποία ο ΙΕΑ συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μόνο τρεις φορές οι εκπομπές CO2 έμειναν στάσιμες ή μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εντούτοις, όλες συνδέονταν με παγκόσμια την οικονομική στασιμότητα ή την ύφεση: στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1992 και το 2009. Το 2014, όμως, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%.


Συγκέντρωση διοξειδίου

Ωστόσο, παρά τη συγκράτηση των εκπομπών στον ενεργειακό κλάδο, συνολικά η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παραδοσιακά αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δημοσιεύτηκε περί τα τέλη του 2014, η μέση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε τα 396 μέρη ανά εκατομμύριο το 2013, 2,9 μέρη ανά εκατομμύριο πάνω από τα επίπεδα του 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1984, ενώ το 2015 ή το 2016, η παγκόσμια ετήσια συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσει το συμβολικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο.


Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά και το έδαφος συμβάλλει στην ανησυχητική αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Εξάλλου το ατμοσφαιρικό μεθάνιο, το δεύτερο πιο σημαντικό και πιο μακρόβιο αέριο θερμοκηπίου, έφτασε επίσης σε νέο υψηλό επίπεδο πέρυσι, συγκεκριμένα στα 1.824 μέρη ανά δισεκατομμύριο, κυρίως λόγω της αύξησης των εκπομπών από την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια του ρυζιού, την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, τους χώρους υγειονομικής ταφής και την καύση βιομάζας.

Οι επιστήμονες ωστόσο σημειώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης έχει επιβραδυνθεί, μετά από αρκετά συνεχόμενα ιδιαίτερα θερμά χρόνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Μία από τις πιο πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό είναι ότι οι τακτικές αλλαγές στην κυκλοφορία των υδάτινων ρευμάτων στον Ατλαντικό και το Νότιο Ωκεανό ενδέχεται να έχουν προκαλέσει μια αύξηση του όγκου του σχετικά θερμού νερού στον πυθμένα του ωκεανού, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της θερμότητας των ωκεανών που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα όμως η οξύτητα των ωκεανών αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς σε σχέση με τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση που επισυνάφθηκε στην έκθεση.

Αεροπορική βιομηχανία

Σημαντική συμβολή στην αύξηση των εκπομών διοξειδίου του άνθρακα έχει η αεροπορική βιομηχανία, η οποία δηλώνει πρόθυμη να ακολουθήσει μέτρα μείωσης των εκπομπών. Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εκτιμά πως ο μόνος άμεσος τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι η ετήσια αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 1,4%, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την παρούσα τάση μείωσης της τιμής αεροπορικών ναύλων.

Από το 1979 έως το 2012 οι τιμές εισιτηρίων των εγχώριων πτήσεων μειώθηκαν κατά 1,3 τοις εκατό το χρόνο, ενώ οι τιμές για τις διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά 0,5 τοις εκατό ετησίως από το 1990 ως το 2012, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Πρέστον, επικεφαλής της έρευνας. Η προτεινόμενη άνοδος της τιμής των εισιτηρίων εκτιμάται πως θα περιορίσει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως η πρότασή τους προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την αεροπορική βιομηχανία όσο και από διάφορες κυβερνήσεις, και υπογραμμίζουν την ανάγκη ύπαρξης ενός διεθνούς ρυθμιστικού οργανισμού με τη δυνατότητα να επιβάλει τέτοια μέτρα.

imerisia.gr

Κάμψη μετά από 40 χρόνια στις εκπομπές CO2.... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: