ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τεχνικό δελτίο για τα πυρηνόκαρπα


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις ασθένειες των πυρηνόκαρπων.

ΑΝΑΡΣΙΑ ─ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ─ ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ─ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Οι συλλήψεις ακμαίων των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλές σε όλες τις περιοχές. Δεδομένου ότι οι συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να μην εφησυχάζουν. Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καρπών από τις προνύμφες των εντόμων, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΙΑΣ & ΛΕΧΩΝΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

Οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα του εντόμου στους οπωρώνες δαμασκηνιάς της περιοχής. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΜΟΝΙΛΙΑ (ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ─ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

O βροχερός και υγρός καιρός των τελευταίων ημερών υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι.
Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α/α
Δρ Δ. Λύκας

Πληροφορίες :Δρ Θ. Μόσχος
Τεχνικό δελτίο για τα πυρηνόκαρπα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: