ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πώς μπορεί μια περιοχή να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο;


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο με προεδρικό διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει τέτοιος χαρακτηρισμός, αφού μελέτησε προσφυγή του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστήριζε με την αίτησή του στο ΣτΕ ότι θα υποβαθμίσει το καθεστώς προστασίας των εν λόγω λιμνών και του υγροτοπικού συστήματος τους, η υπουργική απόφαση του 2008 με την οποία τροποποιήθηκε προγενέστερη του 2004 που χαρακτήριζε τις λίμνες Βόλβη – Κορώνεια και Μακεδονικά Τέμπη ως Εθνικό Πάρκο. 

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο των λιμνών. Οι λίμνες αυτές έχουν χαρακτηριστεί υδροβιότοποι και ανήκουν στην σύμβαση «Ραμσάρ». 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την επίμαχη τροποποιητική υπουργική απόφαση του 2008, καθώς η αρχική του 2004 είχε προσωρινή ισχύ για μια τριετία και έπρεπε στην συνέχεια να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, κάτι όμως που δεν έγινε. 

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ αναπέμπει στα αρμόδια υπουργεία την υπόθεση προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού των επίμαχων λιμνών ως Εθνικό Πάρκο.

aftodioikisi.gr
Πώς μπορεί μια περιοχή να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: