ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νορβηγία: Οχι άλλες επενδύσεις σε κάρβουνο...


Να «καθαρίσουν» τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαιά τους από την... κάπνα του κάρβουνου αποφάσισαν οι Νορβηγοί, εξαιρώντας από το χαρτοφυλάκιό τους εταιρείες που χρησιμοποιούν γαιάνθρακα και υιοθετώντας μια πιο ενεργητική πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.
Μεγάλες πιέσεις

Η κίνηση των Νορβηγών να επανασχεδιάσουν τις επενδύσεις των κρατικών funds εκτιμάται πως θα ασκήσει τρομακτικές πιέσεις στις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας αντί των γαιανθράκων

Η Νορβηγία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά funds στον κόσμο, ύψους 835 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα πώλησης του πετρελαίου και χρησιμοποιείται για να καλύπτει και τις συνταξιοδοτικές ανάγκες της χώρας. Χθες η αρμόδια επιτροπή Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι τα νορβηγικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους το 1,3% όλων των εισηγμένων εταιρειών παγκοσμίως, θα αποτραβηχτούν από τις εταιρείες, ο τζίρος των οποίων εξαρτάται άνω του 30% από τους γαιάνθρακες.

Αυτό σημαίνει ότι θα πουλήσουν τις μετοχές τους όχι μόνο σε εταιρείες εξόρυξης γαιάνθρακα -κάτι που έχουν ήδη εφαρμόσει σταδιακά τους τελευταίους μήνες- αλλά και σε ομίλους που δραστηριοποιούνται σε κάποιο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα. Πριν από λίγο καιρό, οικολογικές οργανώσεις είχαν κατηγορήσει τη νορβηγική κυβέρνηση για υποκρισία, επειδή προτίθετο να αποσύρει τα επενδυτικά κεφάλαια από εταιρείες εξόρυξης, αλλά όχι από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον άνθρακα ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας ή άλλων προϊόντων.

Πλέον, με τη νέα απόφαση της επιτροπής, η απαγόρευση αναμένεται να αφορά περίπου 50-75 εταιρείες διεθνώς και μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς όπως η E.on και η RWE, που χρησιμοποιούν μεγάλο ποσοστό γαιάνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Ηδη το νορβηγικό fund έχει στείλει επιστολές στις εταιρείες αυτές, ζητώντας διευκρινίσεις για το ποσοστό γαιάνθρακα που χρησιμοποιούν, ενώ έχει απευθυνθεί σε ομίλους στους οποίους έχει επενδύσει για να διερευνήσει κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να αποκόψουν από τον κορμό τους εταιρείες που σχετίζονται με τους γαιάνθρακες.

Οι οικολογικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο είδαν ως μεγάλη νίκη για το περιβάλλον την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής, η οποία θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο στις 5 Ιουνίου. «Κερδίσαμε! Η Νορβηγία θα πουλήσει! Οι πολιτικοί πετούν το κάρβουνο έξω από το fund του πετρελαίου» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Greenpeace. Είναι γεγονός ότι αυτή η κίνηση ενός τόσο μεγάλου επενδυτικού fund θα ασκήσει τρομακτικές πιέσεις στις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας αντί των γαιανθράκων.

Πάντως, η νορβηγική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που επιβάλλουν την απόσυρση από τους γαιάνθρακες, μιας και η τιμή των μετοχών των σχετικών εταιρειών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Τα επενδυτικά κεφάλαια της Νορβηγίας θα αναζητήσουν εναλλακτικές επιχειρήσεις, για να αντικαταστήσουν τις μετοχές που θα πουλήσουν, οι οποίες θα συμμορφώνονται στους κανόνες.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο καταστατικό του fund, τα χρήματα που κρατούν ζωντανό το συνταξιοδοτικό σύστημα της Νορβηγίας δεν μπορούν να προέρχονται από επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκμεταλλεύονται παιδιά, κατασκευάζουν «απάνθρωπα» όπλα ή παράγουν προϊόντα καπνού. Σε αυτά προστίθεται πλέον και η προστασία του περιβάλλοντος.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos.gr
Νορβηγία: Οχι άλλες επενδύσεις σε κάρβουνο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: