Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης ο νομός Σερρών – Δεν πλημμύρισε αρκετά…Τη χορήγηση 9,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές εντός του 2015, αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για κονδύλι που θα δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πέντε περιφέρειες, όχι όμως και στην Κεντρική Μακεδονία παρά το γεγονός ότι ο νομός Σερρών είχε πληγεί από αντίστοιχες καταστροφές σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, αναφέρεται ότι η Ελλάδα υπέστη εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν πέντε περιφέρειές της, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στη Βουλγαρία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η ενίσχυση, η οποία συνίσταται σε 9.9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 6.3 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία, θα καλύψει μέρος των έκτακτων δαπανών για τις εργασίες ανάκαμψης μετά τις καταστροφές και στις δύο χώρες. Ειδικότερα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, θα επιτρέψει την κάλυψη του κόστους για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και θα βοηθήσει να καλυφθούν ορισμένες από τις δαπάνες καθαρισμού στις πληγείσες περιοχές.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Crețu, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα αλληλεγγύης που διαθέτουμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί προσφέρουμε οικονομική στήριξη στις περιφέρειες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που επλήγησαν από τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε μαζί».

Πολλά από τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 έχουν στόχο να επενδύσουν στην πρόληψη των πλημμυρών και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες υπάρχουν συνεχείς ανάγκες.

Γιατί όχι εμείς

Το ερώτημα που τίθεται άμεσα σχετικά με τη χρηματοδότηση είναι γιατί να μη δοθεί και στο νομό Σερρών που έχει πληγεί εξ ίσου, αν όχι περισσότερο από φυσικές καταστροφές.

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει με γραπτή δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης:

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης και να ενισχύσει οικονομικά μια περιφέρεια που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές είναι η ζημιά που έχει προκληθεί σ’ αυτή να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της. Οι πέντε Περιφέρειες που θα χρηματοδοτηθούν, είχαν ζημιές οι οποίες υπερέβαιναν το 1,5% του ΑΕΠ τους. Αντίθετα εμείς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως η μεγαλύτερη γεωγραφικά και η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας, έχουμε υψηλό ΑΕΠ, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί «ανασταλτικά» για την έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Σ’ ότι αφορά στην Π.Κ.Μ. οι ζημιές που σημειώθηκαν αποτιμήθηκαν συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα 99.938.861,26 ευρώ και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών οι ζημιές ανήλθαν στα 24.968.861,26 ευρώ. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 421.431,094 ευρώ που είναι το όριο κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή για να μπορέσουμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτηθούμε από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα έπρεπε να έχουμε συνολικές ζημιές πάνω από 421.431.094 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είχε υποβάλει εμπρόθεσμα στο αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρωμένο φάκελο με καταγεγραμμένες και κοστολογημένες τις ζημιές που είχαν σημειωθεί από θεομηνίες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ζητώντας την υποβολή του φακέλου στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Ωστόσο, σύμφωνα και με το απαντητικό έγγραφο που εστάλη στις 02/07/2015 με αριθ. πρωτ. 71496 από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων πως ‘προκειμένου να κινητοποιηθεί το Τ.Α.Ε.Ε. , το κόστος της άμεσης ζημιάς που έχει προκληθεί από την φυσική καταστροφή θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε είτε να υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας (κριτήριο μείζονος καταστροφής) είτε να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας επιπέδου NUTS 2 (περιφερειακό κριτήριο). Συνεπώς και με δεδομένο ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το όριο κινητοποίησης ανέρχεται στα 421.431,094 εκ. ευρώ , ενώ με βάση τα στοιχεία του συγκεντρωτικού σας πίνακα το σύνολο άμεσων ζημιών ανέρχεται σε 99 εκ. ευρώ περίπου, δεν πληρείται η υποχρεωτική προϋπόθεση του περιφερειακού κριτηρίου και δεν μπορεί να υποβληθεί από το Υπουργείο μας σχετικό αίτημα κινητοποίησης προς το Τ.Α.Ε.Ε’.

Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάναμε το χρέος μας και εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης για τις καταστροφές. Ωστόσο η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ξεκάθαρη και λύνει τις απορίες για το γεγονός ότι η Π.Κ.Μ. δεν συμπεριλαμβάνεται στις Περιφέρειες που θα λάβουν χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης».

allanea.gr
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης ο νομός Σερρών – Δεν πλημμύρισε αρκετά… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: