ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανεπανόρθωτη η ζημιά στην αγορά αγροτικών προιόντων επισημαίνουν οι έμποροι των λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης


Τη μεγάλη απαισιοδοξία τους για το μέλλον της αγοράς μας μεταφέρουν οι Σύνδεσμοι των Εμπόρων των Κεντρικών Λαχαναγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η αγορά θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει στην πρότερη και ήδη κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που μας μεταφέρουν οι Σύνδεσμοι των Εμπόρων στις Κεντρικές Αγορές της χώρας, οι οποίοι βλέπουν τις εργασίες τους να έχουν ήδη ατονήσει σημαντικά και εκτιμούν πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. 

Σύμφωνα με τους εμπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στα ελληνικά προϊόντα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο σε μέγιστο πρόβλημα αναδεικνύεται η αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών, καθώς πέρα από τα όρια που έχει θέσει το capital control των τραπεζών, οι περισσότεροι μικροί παραγωγοί δεν έχουν e-banking οπότε δεν μπορούν να εξοφληθούν για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, πολλές είναι οι επιταγές που λήγουν και δεν γίνεται να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκκρεμότητες και από αυτήν την πλευρά. 

Υποτονική η ζήτηση, ανύπαρκτος ο τζίρος της αγοράς

Σοβαρότατο πρόβλημα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, έχουν ήδη οι ελληνικές εισαγωγές, καθώς οι εισαγωγείς έχουν «δεμένα τα χέρια» όσον αφορά τις πληρωμές και ήδη ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, έχουν σταματήσει να φορτώνουν προϊόντα με προορισμό τη χώρα μας. Υποτονική όμως είναι και η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και από την εσωτερική αγορά, καθώς η εξαιρετικά περιορισμένη αγοραστική δύναμη αντικατοπτρίζεται στους ανύπαρκτους τζίρους. Στο παραπάνω συμβάλλει και η μεταστροφή των Ελλήνων προς τις συναλλαγές με κάρτες, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα στο λιανικό εμπόριο σήμερα. 

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που οι Κεντρικές Αγορές ανέμεναν να δουν μια σχετική ανάκαμψη στις εργασίες τους λόγω του καλοκαιρινού τουρισμού. Οι Σύνδεσμοι των Εμπόρων των Κεντρικών Λαχαναγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν την κακή ψυχολογία της αγοράς, την ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει γίνει στις συναλλαγές με το εξωτερικό και παρακολουθούν με αγωνία της εξελίξεις ελπίζοντας σε μια γρήγορη λύση προς το κοινό συμφέρον.

froutonea.gr
Ανεπανόρθωτη η ζημιά στην αγορά αγροτικών προιόντων επισημαίνουν οι έμποροι των λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: