ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα η επιστροφή στην δραχμή & όχι μια συμφωνία με την Ευρώπη !Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Αποστόλου εξέδωσε προχθές μια ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιεί τα μέτρα τα οποία, κατά τα λεγόμενα του έχει προτείνει η Ευρώπη και αφορούν τον αγροτικό κλάδο.Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν θα επηρεάσουν πάρα πολύ το εισόδημα των αγροτών.

Όμως ο κ. Αποστόλου , όπως φυσικά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, δεν μας λένε τι θα συμβεί εάν φύγουμε από την Ευρώπη και το Ευρώ, που είναι φυσικά και το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ξεκινούν να μας αναλύουν τα πόσο σκληρά είναι τα μέτρα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και αύριο το σημερινό εισόδημα των παραγωγών και ότι οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ρέουν απρόσκοπτα. 

Όμως εκ των πραγμάτων και μάλιστα σήμερα, το εισόδημα στον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί και κάθε μέρα που περνάει με κλειστές τράπεζες θα μειώνεται και ακόμα περισσότερο, οι δε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις δεν είναι πλέον δεδομένες .

Άρα ο κ Υπουργός μιλάει με όρους παρελθόντος, καθώς οι σημερινές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τον κ. Αποστόλου αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η σημερινή εικόνα

Όποιος θέλει να δει τι γίνεται σήμερα και τι θα συμβεί αύριο εάν φύγουμε από την Ευρώπη και πάμε στην δραχμή, βλέπει ότι η αγορά έχει ήδη νεκρώσει και πολλά φρούτα και λαχανικά σαπίζουν καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά να τα αγοράσει η στην καλύτερη περίπτωση αγοράζει τα απαραίτητα και αυτά με πολύ περίσκεψη.

Αυτό δεν είναι απώλεια εισοδήματος; Έχει κοστολογήσει άραγε κανείς, πόσο έχει ήδη επηρεάσει αυτή η εξέλιξη το αγροτικό νοικοκυριό. 

Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη χαθεί και όπως φαίνεται πολλά φρούτα θα μείνουν στα δένδρα αμάζευτα. 

Θα ρωτήσει κανείς, μα καλά δεν γίνονται εξαγωγές; Ναι, οι εξαγωγικές μας επιχειρήσεις δουλεύουν και στέλνουν φρούτα στο εξωτερικό με σκοτωμένες τιμές, με ζημιά δηλαδή, όμως υπολογίζουμε ότι σε λίγες εβδομάδες μια-μία επιχείρηση θα αρχίσει να κλείνει καθώς δεν θα υπάρχουν τελάρα η χαρτοκιβώτια η άλλα υλικά συσκευασίας για να συσκευάσουμε τα φρούτα, καθώς το ξύλο, το χαρτί και το πλαστικό είναι πρώτες ύλες που εισάγονται και δεν μπορεί αυτή την ώρα να εισαχθεί τίποτα. 

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα.

Ας δούμε όμως την εικόνα εάν πάμε στην δραχμή και φύγουμε από την Ευρώπη τι μας περιμένει. 

Η εικόνα με την δραχμή

Στην περίπτωση που πάμε στην δραχμή αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είναι μια καλή ανάμνηση, καθώς θα έχουμε τις εξής επιπτώσεις:

Μείωση εργατικού δυναμικού: Όλοι ξέρουμε ότι οι οικονομικοί μετανάστες είναι αυτοί που κρατάνε σήμερα τα χωράφια ζωντανά. Εάν πάμε στην δραχμή τότε το μεροκάματο σε αξία θα είναι 5 με 7 ευρώ και επί αυτού δεν χωράει καμιά αμφιβολία. 


Σε αυτή την εξέλιξη , όλοι οι μετανάστες θα φύγουν και τα χωράφια θα ρημάξουν.

Θα πει κάποιος , «αυτό είναι καλό γιατί έτσι θα βρουν δουλειά οι Έλληνες».

Αυτό είναι μια ωραία σκέψη, όμως αυτό δεν θα συμβεί όπως δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα που είχαμε κρίση. Κανείς Έλληνας και μάλιστα από τις πόλεις δεν θα έρθει να δουλέψει στα χωράφια για 5 η 7 ευρώ την μέρα. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι με την βοήθεια των οικονομικών μεταναστών φτιάξαμε σήμερα μεγάλα χωράφια και μεγαλώσαμε τις καλλιέργειες μας. Εξ’ αντικειμένου λοιπόν δεν μπορεί ένας παραγωγός να κρατήσει την υφιστάμενη κατάσταση, δουλεύοντας αυτός και τα μέλη της οικογένειας του.

Έτσι με την έλλειψη του εργατικού δυναμικού και μάλιστα του πλέον εξειδικευμένου αυτών των Αλβανών, που έχουν πλέον μάθει καλά τις δουλειές στις καλλιέργειες, θα μειωθεί δραματικά η αγροτική παραγωγή με επιπτώσεις σε όλο τον αγροτικό κλάδο. 
Ακόμα ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι ο αγροτικός μας πληθυσμός είναι γερασμένος και σιγά –σιγά η παραγωγή μας θα μειωθεί και για αυτό τον λόγο.

Λιπάσματα –φυτοφάρμακα -άλλα εφόδια: Για ένα με διάστημα η αγορά θα καλύψει τις ανάγκες της με τα υπάρχοντα αποθέματα σε τιμές όμως διπλάσιες η ακόμα και τριπλάσιες από τις σημερινές. Ο παραγωγός και ειδικά ο μικρός δεν θα έχει φυσικά τα χρήματα για να αγοράσει τα απαραίτητα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα η ποιότητα των προϊόντων. 

Σχετικά τώρα με τα μηχανήματα, όπως είναι τα τρακτέρ, τα ανταλλακτικά ή τα μηχανήματα συσκευασίας, αυτά θα αποτελούν πόθο ετών. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται πόσα χρόνια δούλευαν για πάρουν ένα σαραβαλάκι. Όσο για το πετρέλαιο, απλά θα καθόμαστε στην ουρά για το πάρουμε με κουπόνι. 

Χάσιμο Ευρωπαϊκών κονδυλίων: Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το 56% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Όταν χαθούν όλα αυτά, γιατί στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, - που είναι το κρυφό σχέδιο του Τσίπρα και της παρέας του – δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις. 

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν ακόμα στον ιδιωτικό τομέα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις επιδοτήσεις και τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα επιχειρησιακά προγράμματα θα αποτελούν παρελθόν, όπως και η συμμετοχή των συνεταιρισμών σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις , προβολής ή διαφήμισης. Αυτά όλα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να τα αντικαταστήσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Αποτέλεσμα 

Είναι ένας μύθος, ένα μεγάλο ψέμα, μια προπαγάνδα ότι τα αγροτικά μας προϊόντα θα αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα εάν πάμε στην δραχμή και έτσι θα κερδίσουμε τις αγορές. 

Όπως αποδείξαμε, δεν θα έχουμε προϊόντα να εξάγουμε, καθώς θα μειωθεί δραματικά και μάλιστα γρήγορα, η παραγωγή και αυτά τα λίγα που θα παράγουμε θα είναι κακής ποιότητας και έτσι δεν θα υπάρχουν αγορές για να τα απορροφήσουν.

Αυτή είναι η ταφόπλακα κύριε Αποστόλου, για τον αγροτικού τομέα και όχι τα δύσκολα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία εξάλλου δεν είναι μόνιμα αλλά έκτακτα καθώς η πατρίδα είναι σε κίνδυνο, και θέλει την βοήθεια μας. 

Εμείς θα την βοηθήσουμε κ Αποστόλου και κύριε Τσίπρα, την Ελλάδα, λέγοντας ΝΑΙ στο διχαστικό δημοψήφισμα που μας επιβάλλεται και ελπίζουμε ότι θα έχει το θάρρος ο αρχηγός σας ο κ. Τσίπρας να παραιτηθείτε την Κυριακή το βράδυ. 

Τάκης Ορφανός
froutonea.gr

Ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα η επιστροφή στην δραχμή & όχι μια συμφωνία με την Ευρώπη ! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: