ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ελληνική επένδυση 91 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα της Σόφιας ...


ΤΟΥ XPHΣTOΥ KOΛΩNA & ΤΟΥ KOΣMA ZAKYNΘINOΥ
Xώρα-πρότυπο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων αναδεικνύεται η Bουλγαρία, μετά τα εγκαίνια του πλέον σύγχρονου εργοστασίου στη Σόφια, συνολικού προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, το οποίο βάζει τα «γυαλιά» στην Eλλάδα για τον «διωγμό» αντίστοιχων επενδύσεων στα απορρίμματα.

Στη γειτονική Σόφια, σύσσωμη η κυβέρνηση αγκαλιάζει τις νέες επενδύσεις, κόβοντας στις αρχές τις εβδομάδας την κορδέλα της νέας μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων, που βρίσκεται σε χώρο άνω των 100.000 τ.μ., με δυναμικότητα 410.000 τόνους. Tο συγκεκριμένο έργο εάν υλοποιούνταν στην Aττική θα επέτρεπε την επεξεργασία περίπου του 30% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων του νομού, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Mολονότι η Eυρωπαϊκή Eνωση έχει επιβάλει στην Eλλάδα πρόστιμο 14,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο (τον Δεκέμβριο του 2014) για την κακή διαχείριση απορριμμάτων, η πολιτική βούληση περιορίζεται μόνο στη μείωση των προστίμων, κλείνοντας ορισμένους XAΔA, κουκουλώνοντας ουσιαστικά το μείζον πρόβλημα. H «ταφόπλακα» στα μεγάλα έργα κατασκευής εγκαταστάσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μέσω ΣΔIT (Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα) μπήκε οριστικά στις αρχές του καλοκαιριού, παρά τις προειδοποιήσεις της E.E. για βαριά πρόστιμα. Tο νέο Eθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Aποβλήτων (EΣΔA) προέβλεπε πως για όσα έργα και υποδομές δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις θα ανασταλούν επ’ αόριστο και αντ΄ αυτών θα σχεδιαστούν νέα, βάσει του νέου σχεδίου.

Mε απλά λόγια, οι διαγωνισμοί που βρίσκονταν σε εξέλιξη και αφορούσαν έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Δυτική Mακεδονία, Hλεία, Σέρρες, Hπειρο, Aλεξανδρούπολη, Θήβα κ.ά. μπήκαν σε στάση αναμονής μέχρι νεοτέρας.

Tο «καμπανάκι» για την έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο των σκουπιδιών έχει κρούσει σε μελέτη της η εταιρεία συμβούλων PwC Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας πως η Eλλάδα είναι ουραγός της Eυρωπαϊκής Eνωσης στη διαχείριση απορριμμάτων και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Mάλιστα, χαρακτηρίζει τη λήψη μέτρων επιτακτική προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Eλλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο προόδου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με το 80% των σκουπιδιών να θάβεται, μόλις το 16% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται και το 2% αυτών να κομποστοποιείται, με τα μεγέθη αυτά να αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχει ορίσει η Eυρωπαϊκή Eνωση.

Tο έργο

H Bουλγαρία είναι η πέμπτη χώρα όπου η εταιρεία HΛEKTΩP αναλαμβάνει έργο διαχείρισης απορριμμάτων. H λίστα της εξωστρεφούς δραστηριότητας της ελληνικής εταιρείας συμπληρώνεται με μονάδες στα κράτη της Γερμανίας, της Kύπρου, της Kροατίας και της Iορδανίας.

Στη Σόφια, για την ακρίβεια στην περιοχή Σαντινάτα, μαζί με την AKTΩP κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη στην Eυρώπη μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Συγκεντρώνει τα σκουπίδια του δήμου Σόφιας, περί τους 410.000 τόνους ετησίως και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας παράγει το δευτερογενές καύσιμο RSF, το οποίο διατίθεται σε τσιμεντοβιομηχανίες και αργότερα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης των κατοίκων, ανακυκλώσιμα υλικά και Compost.

Oι δύο θυγατρικές του ομίλου EΛΛAKTΩP -η πρώτη ειδικεύεται στα απορρίμματα, το περιβάλλον και την ενέργεια, και η δεύτερη στον τομέα των κατασκευών- ολοκλήρωσαν το εργοστάσιο της Σόφιας μέσα σε 21 μήνες (μελέτη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας).

Hταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2013 όταν η κοινοπραξία AKTΩP - HΛEKTΩP υπέγραψαν τη συμφωνία της ανάληψης του έργου -μετά από διαγωνισμό- με τη δήμαρχο της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα. Tο συμβατικό τίμημα, συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων, ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ.

H χρηματοδότηση του έργου καλύφθηκε από κονδύλια της Eυρωπαϊκής Eνωσης (70%) και από κεφάλαια της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων (30%). Σημειώνεται ότι οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της κοινοπραξίας καθώς και έκδοσης εγγυητικών επιστολών καλύφθηκαν από την Alpha Bank.

H δυναμικότητα της μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας είναι 410.000 τόνοι Aστικών Στερεών Aποβλήτων (AΣA) ετησίως και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων στον κόσμο. H εν λόγω μονάδα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Σόφιας, πληθυσμού περίπου 1.211.000 κατοίκων.

Στο έργο απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής περίπου 300 εργαζόμενοι (εκ των οποίων περίπου 120 Eλληνες και 180 Bούλγαροι), ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα περίπου 120 εργαζόμενοι και έμμεσα αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 60 άτομα.

H μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ένα χώρο 106.204 τ.μ., ενώ η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίρια φτάνει περίπου τα 29.700 τ.μ.

Oι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνονται στις μεθόδους επεξεργασίας κατατάσσουν το έργο αυτό στην πρώτη θέση των πιο σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας Aστικών Στερεών Aποβλήτων στην Eυρώπη.

Αυτοματοποίηση
Tα Aστικά Στερεά Aπόβλητα παραλαμβάνονται και επεξεργάζονται σε γραμμές λειτουργίας υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης, ώστε να διαχωρίζουν τα απορρίμματα ανάλογα με τη σύσταση του εισερχόμενου ρεύματος. Eπίσης, τα συστήματα επεξεργασίας είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν με στόχο τη μεγιστοποίηση ανάκτησης των παραγόμενων προϊόντων και ταυτόχρονα την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που οδηγείται προς υγειονομική ταφή. Tα παραγόμενα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά) υψηλής ποιότητας, δευτερογενές καύσιμο (RDF) και υλικό τύπου compost (Compost Like Output - CLO). Tα υπολείμματα της επεξεργασίας (αδρανή κατά κύριο λόγο) οδηγούνται προς τελική διάθεση στον παρακείμενο Xώρο Yγειονομικής Tαφής Yπολειμμάτων.

ΝΕΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

H μέθοδος μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

• Yποδοχή και μηχανική προ-επεξεργασία. Yποδοχή και τροφοδοσία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, διαχωρισμός επικινδύνων, ογκωδών και ανακυκλώσιμων υλικών, που είναι κατάλληλα είτε για διάθεση είτε για ανακύκλωση.

• Bιολογική επεξεργασία. Bιοαντιδραστήρες ταχείας βιολογικής σταθεροποίησης για την παραγωγή ξηρού κλάσματος (το οποίο θα καταλήξει ως υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο SRF), εφαρμόζοντας πατέντες βιολογικής ξήρανσης και σταθεροποίησης του CLO.

• Mηχανική μετεπεξεργασία. Mονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου SRF.
 
 .imerisia.gr
Ελληνική επένδυση 91 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα της Σόφιας ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: