ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια επιτραπέζια & την βιομηχανική καλλιέργεια της τομάτας


Τεχνικό δελτίο για την υπαίθρια τομάτα
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια επιτραπέζια και την βιομηχανική καλλιέργεια της τομάτας.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ(Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci.)

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι έως υψηλοί στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.).

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.)

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

Διαπιστώσεις: Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του το άκουλους στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για την μεγάλη ανάπτυξη των πληθυσμών του εντόμου.

Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή - καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α.

TOYTA (Tuta absoluta)

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξη (οι πληθυσμοί του εντόμου υψηλοί 70-100 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Συνεχίζονται οι προσβολές από το έντομο στα φύλλα και στους καρπούς. 

Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.). 
Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τuta absoluta να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες).

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigerra)

Διαπιστώσεις: Σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκαν προσβολές από το πράσινο σκουλήκι στους καρπούς στις μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες της επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι εκτός από την άμεση προσβολή ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς.

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά. Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής (ψεκάζουμε όταν στα εκατό τοματάκια επί της γραμμής τα 3-5 είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι).

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Βάκιλος Θουριγγίας, κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr


O Προϊστάμενος του Τμήματος αα
Δημήτριος Λύκας

Πληροφορίες: Φωτοπούλου Αννέτα
Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια επιτραπέζια & την βιομηχανική καλλιέργεια της τομάτας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: