ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαιρετισμός Πάνου Σκουρλέτη στη Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνάντηση Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών και Θαλάσσιων Υδάτων, ευθύνης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, - που υποστηρίζεται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) - τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 στον χώρο του υπουργείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Φορέων Υλοποίησης των έργων του Προγράμματος (Δήμων, Περιφερειών, ερευνητικών και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων) και υπηρεσιακών στελεχών.

Στη Συνάντηση Εργασίας παραβρέθηκε και χαιρέτισε επίσης, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα, Jørn Eugene Gjelstad, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για την νέα περίοδο (2014 – 2020), η προβλεπόμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΟΧ, για την Ελλάδα, θα αυξηθεί από τα 63,4 εκατ. € (της περιόδου 2009 – 2014) στα 120 εκατ. €. Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις προς διάφορους τομείς, με πόρους που προέρχονται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία, η οποία καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής χρηματοδότησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε, σχετικά με το αντικείμενο της Συνάντησης, ότι «η συνολική δημόσια δαπάνη του Προγράμματος “Ολοκληρωμένη Διαχείριση χερσαίων και θαλασσίων υδάτων”, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι 30/04/2017, ανέρχεται σε 11.188.000 €, με ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων, στόχος που συνάδει πλήρως με την πολιτική και τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «στρατηγικό στόχο του Υπουργείου μας αποτελεί η βελτίωση, παρακολούθηση και διασφάλιση της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των εσωτερικών υδάτων και θαλάσσιων πόρων της χώρας μας, με σειρά δράσεων που θα επιφέρουν αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού (σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα), προστασία της βιοποικιλότητας και υιοθέτηση πρακτικών που επιτυγχάνουν την αειφόρο χρήση και διαχείριση των οικονομικά και οικολογικά πολύτιμων υδατικών πόρων. Το Πρόγραμμα για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων” και οι δράσεις του θα συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων μας, στην ενίσχυση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα και οικονομικές δυσκολίες».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Νορβηγίας τόνισε ότι «το νερό είναι ζωή» και ότι οι διαρκώς εντεινόμενες πιέσεις προς τις πηγές νερού, είτε αυτές προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, είτε σχετίζονται με τον πληθυσμό, ή με την οικονομική ανάπτυξη, την μόλυνση, ή και με ανεπίλυτες πολιτικές συγκρούσεις, έχουν σημαντική και ευθεία επίδραση στις ζωές όλων. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα με το νερό παγκοσμίως, απαιτούν πολιτική βούληση προκειμένου να ισορροπηθούν οι ανθρώπινες ανάγκες με τις ανάγκες της φύσης. Επεσήμανε ακόμη, ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, σε αντιδιαστολή με το παρελθόν, όπου οι προσεγγίσεις προς τα ζητήματα του πόσιμου νερού και προς τα θαλάσσια συστήματα ήταν εντελώς ξεχωριστές.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο κ. Jørn Eugene Gjelstad σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2009 – 2014 διοχετεύθηκαν στις δράσεις που υποστηρίζονται από αυτόν, 1 δισ. €, με το 95% της χρηματοδότησης να προέρχεται από τη χώρα του. Η Ελλάδα, την ίδια περίοδο, έλαβε 63 εκατ. € ενώ, συμπληρωματικά, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα έλαβαν ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση των Φορέων Υλοποίησης των ενταγμένων στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών και Θαλάσσιων Υδάτων» έργων για το ισχύον Κανονιστικό και Θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων και η επιλεξιμότητα των σχετικών συγχρηματοδοτούμενων δαπανών.

· Επισυνάπτονται σημεία από τον χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Χαιρετισμός Πάνου Σκουρλέτη στη Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:28 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: