ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα 27 αιτήματα που έστειλαν οι αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου1Την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το αν και πότε θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα αναμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης.

Από τη συνάντηση και τις απαντήσεις που θα πάρουν ή αν ο πρωθυπουργός δεν τους δεχτεί και τους παραπέμψει στους αρμόδιους υπουργούς, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Άλλωστε, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο για να αποτιμήσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις των παραγωγών.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη και εστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θέτουν τα εξής αιτήματα:

* Φορολογικό

-«Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

-Για τα κτηνοτροφικά προϊόντα ο συντελεστής φορολογίας να ξεκινάει από το 8%.

-Καμία προκαταβολή φόρου.

- Η ιδιοεργασία και η εργασία των μελών της οικογένειας (με βάση τις ΜΑΕ) να λογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

-Μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο

-Αφορολόγητο όριο για επιδοτήσεις 12.000 €, όπως ισχύει σήμερα

- Να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει το συντελεστή απόσβεσης από 15 έως 20%.

-Απαλλαγή των αγροτών- κτηνοτρόφων – αλιέων από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη (π.χ. τέλος επιτηδεύματος κ.α.).

-Απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (σταβλικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμη γη και ακίνητα που αφορούν τη συγκέντρωση, τη συσκευασία, την πρωτογενή μεταποίηση, την αποθήκευση και τη διάθεση των προϊόντων) από κάθε φόρο προς το Δημόσιο, περιλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ κύριου και συμπληρωματικού.

*Ασφάλιση αγροτών -κτηνοτρόφων – αλιέων (ΟΓΑ).

-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

-Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας από την 1η έως την 7η και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών που θα καταβληθούν πρέπει να αποτελεί επιλογή του ασφαλισμένου, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

-Να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία, πέραν των επτά που υπάρχουν σήμερα, η οποία να καλύπτει τους φτωχούς αγρότες -κτηνοτρόφους που μπορούν να καταβάλουν χαμηλές εισφορές. Έτσι όλοι θα είναι ασφαλισμένοι και το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει έσοδα.

-Να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, στην οποία εργάζονται όλο το χρόνο και να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται και υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ, στην κατώτερη τουλάχιστον ασφαλιστική κατηγορία ή ασφάλιση με εργόσημο ΟΓΑ – Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε αφενός να είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ και να απαλλάσσονται φόρων οι αγρότες- κτηνοτρόφοι, αφού θα αποδεικνύουν την καταβολή της αμοιβής τους προς αυτούς.

- Άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς. ( Άμεσες ενισχύσεις, Πρόγραμμα νέων αγροτών, εξισωτική αποζημίωση, βιολογικά προγράμματα, επιστροφή φόρου καυσίμων κ.ά.)

*Ενέργεια – ΦΠΑ

-Να επανέλθουν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%, τα ζώντα ζώα όλων των κατηγοριών.

-Να υπάρξει ειδικός φορολογικός συντελεστής κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γάλα κ.τ.λ).

-Να μειωθεί ο ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές στο 8%.

-Επαναφορά του ΦΠΑ στο κόστος εισροών στο προηγούμενο καθεστώς.

-Κάρτα για μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες και μείωση της τιμής κιλοβατώρας (0,04 Ευρώ/κιλοβατώρα).

* Χρέη Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων - Δάνεια

-Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.

-Να σταματήσει η δίωξη αγροτών – κτηνοτρόφων λόγω των ήδη βεβαιωμένων δανείων στη ΔΟΥ, να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού δεν έχουν να πληρώσουν.

-Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και ρύθμιση των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα δάνεια ζητάμε κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών). Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε τουλάχιστον 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

-Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.

-Να δώσει το Υπουργείο μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης των βοσκοτόπων.

-Άμεση απόδοση των αποζημιώσεων των ζημιών από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

-Όχι στην επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος πέρα των επτά ημερών. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

eleftheria.gr
Τα 27 αιτήματα που έστειλαν οι αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου1 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: