ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τιμή... χαρτζιλίκι: Μόλις στα 2,80 το λάδι στην Κρήτη


Μια γερή ψυχρολουσία περιμένει τους παραγωγούς του Ηρακλείου που πάνε να "κόψουν" το λάδι τους! Ενώ περίμεναν τιμές κοντά στα 3,50 ευρώ το κιλό, τα τιμολόγια που έλαβαν ήταν μόλις στα 2,80 ευρώ. Μια ψυχρολουσία για τους ελαιοπαραγωγούς, όχι δυστυχώς αναπάντεχη ή ανεξήγητη, που ήρθε να επιβεβαιώσει απόλυτα το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Ν.Κ.".

Το λιομάζωμα στην Κρήτη έχει αρχίσει και οι ελπίδες των παραγωγών για μια καλή τιμή ήταν μεγάλες. Η μικρότερη φετινή παραγωγή και η καλή ποιότητα του ελαιολάδου έδειχναν πως οι ελπίδες τους επρόκειτο να ευοδωθούν. Όμως, όπως αποκαλύψαμε, έγινε κάτι το αδιανόητο... Μπήκε ένα "αυτογκόλ" εις βάρος των Κρητικών και συνολικά των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών...

Με τη σύμφωνη, δυστυχώς, γνώμη και του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δρομολογήθηκαν εξελίξεις που έφεραν την κατακόρυφη εν μια νυκτί πτώση της τιμής του λαδιού από τα 3,50 στα 2,80 ευρώ! Και αυτό πολύ απλά χάρη στις αθρόες εισαγωγές τυνησιακού αδασμολόγητου ελαιολάδου, που αποφάσισαν τα ευρωπαϊκά όργανα. Το επίσημο αιτιολογικό, όπως αναφέρουν σκωπτικά και με οργή οι αγροτοσυνδικαλιστές, ήταν «για την ισορροπία της αγοράς»... Το ανεπίσημο ότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για να τα αντιπαλέψει η κοινή λογική...

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό... Η τιμή κατρακύλησε εν ριπή οφθαλμού και οι προσδοκίες των Κρητικών παραγωγών για ένα καλό εισόδημα από τις ελιές εν μέσω κρίσης και τόσων δυσκολιών σκόρπισαν στους πέντε ανέμους.

Με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ιερωνυμάκης θέλησε να απευθύνει έκκληση - μέσω της "Ν.Κ." - προς τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να μην πουλάνε. Όπως λέει, «φέτος η παραγωγή στην Κρήτη είναι μικρή και όποιος θέλει το δικό μας καλό λάδι πρέπει να το πληρώσει. Όποιος δε θέλει να πληρώσει ας πάρει το τυνησιακό, που δεν έχει καμία σχέση ως ποιότητα. Γι' αυτό και καλούμε τους παραγωγούς που μπορούν να κρατήσουν το λάδι τους να μην πουλάνε από τώρα. Εκτιμούμε πως, όταν το τυνησιακό λάδι απορροφηθεί, θα ανέβουν και πάλι οι τιμές».

Αμείλικτα ερωτήματα

Την ίδια ώρα που οι αγροτοσυνδικαλιστές καλούν τους παραγωγούς να κρατούν και να μην πουλούν στη δεδομένη τουλάχιστον χρονική συγκυρία το λάδι τους, αμείλικτα στα μάτια του αγροτικού κόσμου φαντάζουν κάποια ερωτήματα... Τα "γιατί" έθεσε επιτακτικά προς τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, σε επιβεβαίωση των όσων αποκάλυψε η "Ν.Κ.". Το "γιατί", εν προκειμένω, υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός μια τέτοια απόφαση για τις αθρόες εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου, που ήταν αναπόφευκτο πως θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή ελαιολάδου!

Το γιατί δε θέλησε ο Έλληνας υπουργός να διαφοροποιηθεί από την απόφαση που πάρθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το έπραξε ο ομόλογός του Ιταλός υπουργός!

«Η απόφαση για την τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος του κανονισμού της Ε.Ε. και μάλιστα με τη δική σας υπογραφή, με την οποία προβλέπεται η αύξηση της ετήσιας περιόδου δασμολογικής ποσόστωσης εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία κατά 35.000 τόνους, βάζει "ταφόπλακα" στην ελληνική παραγωγή ελαιολάδου.

Με την απόφαση αυτή έχουν αρχίσει ή ίσως και να ολοκληρώθηκαν οι εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιόλαδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές του ελληνικού ελαιολάδου.

Επειδή η εισαγωγή του ελαιόλαδου από την Τυνησία αποτελεί το "εργαλείο" για να εκβιάζεται η αγορά και να συμπιέζονται οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγουν οι Έλληνες αγρότες και επειδήείναι αδιανόητο η παραπάνω απόφαση, που βάζει "ταφόπλακα" στην ελληνική παραγωγή ελαιολάδου, να πάρθηκε με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βασίλης Κεγκέρογλου που καλεί τον υπουργό να "διορθώσει" τους καταστροφικούς του χειρισμούς.

Παράταση-ανακούφιση

Την ώρα που οι παραγωγοί της Κρήτης βυθίζονται στην απογοήτευση βλέποντας την αναμενόμενη δυστυχώς, λόγω των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών, κατρακύλα της τιμής του ελαιολάδου, ανακούφιση έστω προσωρινή προκαλούν τα νεότερα μαντάτα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών.

Από τη μια το αγωνιστικό κλίμα των αγροτών, με μπροστάρηδες τους Κρητικούς αγρότες που μόλις πριν λίγες ημέρες προχώρησαν σε δυναμική, ηχηρή "απόβαση" διαμαρτυρίας στην Αθήνα και από την άλλη οι ρευστοί συσχετισμοί ισορροπιών μετά τις 2 απώλειες κυβερνητικών βουλευτών, και στο Μαξίμου αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν ρότα ως προς ορισμένα καυτά σημεία των προαπαιτούμενων. Μέτρα όπως οι αυξήσεις στην αγροτική φορολογία, η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων, όπως όλα δείχνουν, δε θα περάσουν τώρα, αλλά μετατέθηκαν για το 2016! Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν συγκλίνουσες χθεσινές πληροφορίες που θέλουν το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της ψήφισής τους να έτυχε της αποδοχής των δανειστών.

Η απόφαση αυτή, που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί και επισήμως, ικανοποιεί ως ένα βαθμό τους αγρότες της Κρήτης, που βλέπουν πως ο αγώνας και η κινητοποίησή τους αποδίδει καρπούς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συντονιστικού Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «η δυναμική των αγροτών, ειδικά της Κρήτης, έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη αυτή, την οποία εμείς μεταφράζουμε ως μια πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης». Μάλιστα, ο κ. Ιερωνυμάκης θεωρεί πως υποχώρησε όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές, αφού «με τη σύμφωνη γνώμη τους, αντί να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, το μετέθεσαν χρονικά για το 2016».

Ωστόσο, οι αγρότες του νησιού δεν εφησυχάζουν. Το Συντονιστικό τους συνεδριάζει ξανά μεθαύριο Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κυβερνητική υπαναχώρηση και να προγραμματιστεί η παραπέρα δράση τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιερωνυμάκης, «τα μέτρα αυτά θα είναι καταστροφή για τον αγροτικό πληθυσμό, αφού (στο ασφαλιστικό) προβλέπουν τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ και (στο φορολογικό) προβλέπουν ότι τα παραγόμενα προϊόντα θα φορολογηθούν με 29% από το 13% που είναι σήμερα. «Λένε πως δε θέλουμε να φορολογηθούμε και αυτό είναι ψέματα. Εμείς ήδη φορολογούμαστε με 23% για ό,τι αγοράζουμε (λιπάσματα, εφόδια, εργαλεία κ.ά.) και με 13% για ό,τι παράγουμε. Έτσι θέλουμε να παραμείνει το καθεστώς και όχι να πάει στο 29% η φορολόγηση, που θα είναι καταστροφή όχι μόνο για τον αγρότη, αλλά και για όποιον παράγει»...

Μπάμπης Σαββίδης - Ελένη Σταυρουλάκη
neakriti.gr

Τιμή... χαρτζιλίκι: Μόλις στα 2,80 το λάδι στην Κρήτη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: