ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δολοφόνοι με δηλητήριο...


Αναφορά – καταγγελία προς τις δικαστικές υπηρεσίες (Εισαγγελία Εφετών Λάρισας), την Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας και στις Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς ενημέρωση των οργάνων τους, για να προβαίνουν στους ενδεδειγμένους ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα άτομα κατέθεσε η Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας, με αφορμή την έξαρση του φαινομένου της χρήσεως δηλητηρίων στην ύπαιθρο με σκοπό είτε την εξόντωση άγριων ζώων, είτε κυνηγετικών σκύλων και τσοπανόσκυλων. Μάλιστα η Ζ’ Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα προβούν σε εντατικό έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ζ’ Κ.Ο.Θ. «κατά τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου της χρήσεως δηλητηρίων στην ύπαιθρο με σκοπό είτε τη εξόντωση άγριων ζώων, είτε κυνηγετικών σκύλων και τσοπανόσκυλων. Το φαινόμενο αυτό πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές δεκάδες δηλητηριάσεις αγρίων ζώων και σκύλων. Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως γεωργικά φάρμακα πολύ συχνά απαγορευμένα και άκρως τοξικά, τα οποία τοποθετούνται σε κουφάρια ζώων, είτε σε κομμάτια ωμού κρέατος και διασπείρονται στην ύπαιθρο. 

Μεγαλύτερη συχνότητα τοποθέτησης τέτοιων δηλητηρίων (δολωμάτων) παρατηρείται στην περιοχή της Ελασσόνας, νομού Λάρισας, όπου είχαμε προ ημερών 20 δηλητηριάσεις κυνηγετικών σκύλων και τσοπανόσκυλων στην περιοχή Βαλανίδας, περισσότερες από 10 δηλητηριάσεις κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή του Ολύμπου, περιοχή Καλύβια, και περισσότερες από 20 δηλητηριάσεις κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή Κρανιά. Αποτέλεσμα αυτών των παράνομων ενεργειών ήταν να έχουμε αρκετά νεκρά σκυλιά και αυστηρά προστατευόμενα ζώα άγριας πανίδας (λύκους κ.ά.). Η νοσηρή αυτή πρακτική ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, από παιδιά, καθώς πολύ συχνά τα δολώματα τοποθετούνται σε σημεία προσβάσιμα από παιδιά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δηλητηριασμένα ζώα έχουν βρεθεί στις όχθες ρεμάτων ή εντός της κοίτης τους.

Η Ζ’ Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα προβούν σε εντατικό έλεγχο στις ανωτέρω περιοχές με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων που διαθέτει η Ορνιθολογική στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ για την προστασία του σπάνιου γύπα Ασπροπάρη. Η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ζ’Κ.Ο.Θ. θα μεταβούν στις περιοχές που έλαβαν χώρα τα περιστατικά δηλητηριάσεις, εντός των προσεχών ημερών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Για την πάταξη αυτού του απάνθρωπου μέσου εξόντωσης ζώων άγριας πανίδας και κυνηγετικών σκύλων, η Ζ’Κ.Ο.Θ. ασκεί καθημερινούς ελέγχους σε κάθε άτομο που κινείται ύποπτα σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απευθύνεται και προς τις δασικές και αστυνομικές υπηρεσίες με την παράκληση να εντείνουν τους ελέγχους για την αντιμετώπιση αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ασυνείδητων υποκειμένων».

eleftheria
Δολοφόνοι με δηλητήριο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: