ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η σεβάσμια ιέρεια του ελαιολάδου της Τουρκίας !

Του Κώστα Λύρη , γεωτεχνικού – γευσιγνώστη (kostasliris@hotmail.com
Η καθηγήτρια Καρδιολογίας Κανάν Καραταγί συνομίλησε με τον Κώστα Λύρη κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία .Η γειτονική Τουρκία, γρήγορα αναπτυσσόμενη στον αγροτικό τομέα και ακόμα ταχύτατα αναπτυσσόμενη στον τομέα του ελαιολάδου, έχει την δική της ιέρεια-προστάτιδα του ελαιολάδου .

Πρόκειται για τη Δρ. Καρδιολογίας, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κανάν Καραταγί ,η οποία έχει αφιερώσει την ζωή της στην διάδοση της ιδέας του ελαιόλαδου.

Με ξεχωριστή άνεση αναφέρεται στον Ιπποκράτη και χορεύοντας συρτάκι αντιτάσσεται σθεναρά στην επέκταση της χρήσης των σπορέλαιων και κατεργασμένων λοιπών, ενώ διακηρύττει μέσω των βιβλίων της, τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου .

Μότο της είναι η φράση «ότι είναι το μητρικό γάλα για το μωρό, είναι και το λάδι για τον ηλικιωμένο». Σίγουρα δεν έχει άδικο .

Γνωριστήκαμε σε μια συνάντηση παρουσίασης ελαιολάδου της εταιρίας OZ-EM στην περιοχή KARAAGAC της Τουρκίας, λίγα χιλιόμετρα απ” το Αϊβαλί. Η γνωριμία είχε την έννοια της ανταλλαγής απόψεων επάνω στην υγιεινή διατροφή και γνωριμία με το ελαιόλαδο, πάρα στην έννοια του συνεδρίου .

Σκοπός της μέσω του βιβλίου που εξέδωσε το 2011, είναι να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ένα νέο life style.

Πάρα πολλοί αυθόρμητα, ακολουθώντας τις οδηγίες της, μέσα από το βιβλίο της, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κατάφεραν όχι μόνο να χάσουν περιττά κιλά, άλλα και να βελτιώσουν την υγεία τους .

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, από μόνοι τους έγιναν κοινωνοί των ιδεών της και προσπαθούν να διαδώσουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, μεταξύ φίλων και γνωστών .

Αρχή της είναι ότι , βασικό ρόλο στην διατροφή παίζει ο φυσικός τρόπος διατροφής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το μη επεξεργασμένο αγνό βούτυρο ενώ είναι κατηγορηματικό το όχι της απέναντι στα χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως εξηγεί, εχθρός Nο1 είναι η ζάχαρη. Μέντορας της ο Ιπποκράτης και ακολουθώντας την διδασκαλία του, μας εξηγεί ότι πρέπει να κάνουμε, όσα μας δίδαξε αυτός και να ακολουθήσουμε την διδασκαλία του που λέει ότι : η τροφή είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας είναι η τροφή μας, δηλαδή «είμαστε ό,τι τρώμε».

Πάντα σύμφωνα με την καθηγήτρια , το ελαιόλαδο , είναι το πιο υγιεινό τρόφιμο που μπορεί κάποιος να βρει στην γη. Είναι ένας φυσικός χυμός, που προέρχεται από δέντρα, που μπορούν να επιβιώσουν χιλιάδες χρόνια και να συνεχίζουν να παράγουν , άρα είναι υγιή, δυνατά και κουβαλούν μέσα τους, την σοφία όλων αυτών των χρονών.

Όσο για την κατάσταση στην Τουρκία , θεωρεί πως το πρόβλημα είναι, ότι για πολλά χρόνια , υπήρξε η προπαγάνδα των μεγάλων εταιριών παραγωγής μαργαρίνης και άλλων ελαίων , που συστηματικά μέσω του τύπου και κατευθυνόμενων μελετών, αποθάρρυναν τον κόσμο από το εξαιρετικό αυτό προϊόν .

Σήμερα η ίδια σαν καρδιολόγος και μετά την επιστροφή της από την Αμερική πριν χρόνια, παρατήρησε ότι στη Τουρκία , ελάχιστοι έτρωγαν ελαιόλαδο. Έτσι λοιπόν θεώρησε καθήκον της να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης, για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, την υγεία και το σύνδεσμο μεταξύ τους.

Σήμερα, μόλις μετά από 4 -5 χρόνια, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί και έχει ξεκινήσει η διάδοση τη σχετικής ιδέας. Η ελιά είναι χρυσός και το ελαιόλαδο ο υγρός χρυσός της Μεσογείου. Όπως ο χρυσός είναι αθάνατος, έτσι και το ελαιόλαδο βοήθα στην μακροζωία. Οι πόλεμοι γίνονται για τον χρυσό , η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης.

Η πανεπιστημιακή δασκάλα Κανάν Καραταγί είναι απόλυτη και παλεύει σιγά σιγά, για να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων ενός ολόκληρου κράτους. Σημειώνει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ , το 1925 θέσπισε την προστασία όλων των ελαιόδεντρων και αυτό αποτελεί μια, από τις θεμελιώδεις διατάξεις του τουρκικού συντάγματος. 
 
Η σεβάσμια ιέρεια του ελαιολάδου της Τουρκίας ! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: