ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τώρα ρημάζουν και τις ελαιοκαλλιέργειες στα Μεσόγεια...


Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται πως παίρνουν τα περιστατικά κλοπής στην ευρύτερη γεωργική περιοχή των Μεσογείων, με τους αγρότες και παραγωγούς να βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους να καταστρέφονται από την παράνομη δράση διαφόρων επιτηδείων.

Τη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος έρχονται πλέον να δώσουν οι ίδιοι, συστήνοντας εθελοντικές περιπολίες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής, με τα αυξημένα περιστατικά παράνομης συγκομιδής ελαιοκάρπου και καταστροφής ελαιοδέντρων να έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στους παραγωγούς.

Και οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους και σε άλλες καλλιέργειες, στα φυστικόδεντρα και τους αμπελώνες της περιοχής, αλλά και στην κλοπή μηχανολογικών – αγροτικών εξοπλισμών, όπως αντλίες, σωλήνες, μοτέρ ψυγείων, αρδευτικά συστήματα, μέχρι και ολόκληρα θερμοκήπια!

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο. Και κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο. Σίγουρα έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση. Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντηθεί είναι, ποιος είναι ο κλεπταποδόχος;» ανέφερε χαρακτηριστική στην αγροτική εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και στη δημοσιογράφο Γεωργία Μπόχτη, ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μαρκοπούλου Αλέξανδρος Κολιαβασίλης.

«Και φέτος το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους αμπελώνες. Και δεν μιλάμε για κλοπή μίας σακούλας με σταφύλι, αλλά για κανονικό τρύγο! Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου Σταμάτη Γεωργάκη, το 2012, έγινε μία προσπάθεια για τη διασφάλιση των παραγωγών ελαιοκάρπων και την προστασία των ελαιόδεντρων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της Ανατολικής Αττικής.

Τότε, ελήφθη η απόφαση, στην περίπτωση που ο καρπός μεταφέρεται μέσω τρίτων, ο μεταφέρων ελαιοκάρπους στο ελαιοτριβείο να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη των ελαιοδέντρων προκειμένου να είναι δυνατή η μεταφορά του καρπού και η εξαγωγή του ελαιολάδου.

Τη χρονιά εκείνη το φαινόμενο περιορίστηκε αρκετά, μετέπειτα όμως το μέτρο ατόνησε και τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται.

«Πρέπει επιτέλους να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, και όλοι μαζί, και σε συνεργασία με τους ελαιοτριβείς της περιοχής να συνεργαστούμε για το κοινό καλό» τονίζει ο κ. Κολιαβασίλης. «Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι. Πολλοί δεν καταγγέλλουν πια τα περιστατικά, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει τίποτα».

Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, δημιουργούνται εθελοντικές ομάδες στην περιοχή και σε συνεργασία με την αστυνομία θα πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους, με στόχο να αντιμετώπιση του προβλήματος.

notioanatolika.gr

Τώρα ρημάζουν και τις ελαιοκαλλιέργειες στα Μεσόγεια... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: