ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χάσμα απόψεων στο αγροτικό κίνημα


της Γεωργίας Σάκκουλα

Διαιρεμένο πια και με διαφορετική προσέγγιση φαίνεται πως συνεχίζει τον αγώνα του το αγροτικό κίνημα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Από τη μια υπάρχει η σκληρή γραμμή, σε δεκάδες μπλόκα, με τους αγρότες να διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να προσέλθουν σε διάλογο αν δεν αποσυρθούν τα επίμαχα σχέδια που έχουν γίνει «κόκκινο πανί« και από την άλλη πιο διαλλακτική στάση κρατούν οι αγρότες της Πρωτοβουλίας Αγροτών οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτούς η απόσυρση του ασφαλιστικού.

Όπως τονίζουν οι αγρότες της Πρωτοβουλίας ζητούν εδώ και καιρό συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μόλις χθες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τουλάχιστον ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και παρά τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, πήραν δέσμευση ότι το αίτημά τους έγινε δεκτό και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 14:00, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στα Τέμπη προκειμένου να συντονίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους ενόψει και της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 4 Φεβρουαρίου και μετά τη χθεσινή σύμπραξη με ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες στο μπλόκο του Κάστρου, στη Βοιωτία.

Από την άλλη πλευρά αγρότες της Πρωτοβουλίας θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται η έκθεση Agrotica, προκειμένου να ενημερώσουν τους εκεί συναδέλφους τους για τις προτάσεις πάνω στις οποίες έχουν εργαστεί, όπως δήλωσε στο Newpost ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από το μπλόκο της Βέροιας.

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο μπλόκο που έχει στηθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, οι αποκλεισμοί φορτηγών αναμένεται να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως διαμήνυσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος.

«Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ, οι αγρότες θα μπλοκάρουν την κυκλοφορία στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ ενώ αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των Τεμπών.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας από την προσεχή Δευτέρα».

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12.00 - 14.00 και 19.00-21.00.

Στο νομό του Κιλκίς, όπου περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αγρότες με 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν και σήμερα 19.00 - 21.00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, αναχώρησαν από το πρωί προς τα δύο τελωνεία.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Στο Νομό Πιερίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή.

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, θα γίνει αποκλεισμός 12.00-18.00. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά. Αντιπροσωπεία του μπλόκου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Τεμπών σήμερα.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι «από σήμερα σκληραίνουμε τη στάση μας και αποφασίσαμε τις ώρες 17.00-22.00 το βράδυ να έχουμε κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «όσο υπάρχει μαζικότητα στα μπλόκα, τόσο οι σάπιοι αγροτοπατέρες δεν θα πουλήσουν τον κλάδο στον πρωθυπουργό», σχολιάζοντας έτσι την κίνηση της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χθες το βράδυ αποφασίσαμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή μας για σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη στη 13.00 το μεσημέρι, σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης «θα πάμε αντιπροσωπεία στα Τέμπη, με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη την χώρα».

Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, «έκλεισε συμβολικός αποκλεισμός το μεσημέρι, μιας ώρας και δεν θα γίνει τίποτα άλλο».Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, έγινε αποκλεισμός 12.00-18.00, κίνηση που θα επαναληφθεί και αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Το μπλόκο της Νίκαιας παραμένει επίσης ανυποχώρητο με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, να στέλνει χθες για μία ακόμη φορά μήνυμα προς τον πρωθυπουργό ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό. «Να τα πάρει πίσω να κουβεντιάσουμε. Για κορόιδα μας έχει;» σχολίασε και σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα σφίξει ο κλοιός, καθώς συντονισμένα θα αποκλειστούν και επαρχιακές οδοί από τις 5 το απόγευμα – μαζί με το κλείσιμο του κόμβου του Πλατυκάμπου, προβλέπεται και ταυτόχρονο κλείσιμο στην επαρχία Άγιας (στο Γερακάρι) αλλά και στην Μελούνα Ελασσόνας.

Στο πρόγραμμα των δράσεων εξάλλου που έχει προγραμματίσει το μπλόκο της Νίκαιας για τις ερχόμενες μέρες, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 30 Γενάρη.

* Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 πμ, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό

*Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 πμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2016 κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.

*Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών που, όπως αναφέρει, «πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι και οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών, θέση που αναμένεται να διαφανεί σήμερα στην Πανελλαδική συνάντηση στα Τέμπη.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών, Σωτήρης Γαλογαύρος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όσο περνούν οι μέρες που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο τα πνεύματα «αγριεύουν», καθώς οι αγρότες χάνουν την υπομονή τους και ζητούν να κλιμακωθεί ο αγώνα τους»

«Επιθυμία των αγροτών είναι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αλλά και να αποσυρθούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και να γίνει συζήτηση από την αρχή. Ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί συνολικά και όχι μόνο από το μπλόκο των Μικροθηβών».

Στους δρόμους και οι αγρότες της Κρήτης

Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου για περίπου μισή ώρα στις 12 μετά το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα προχωρούν σήμερα και αύριο Κυριακή, αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για το φορολογικό και το ασφαλιστικό παραμένοντας από την Τετάρτη στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση «Μεγάλα Χωράφια».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, το μεσημέρι της Κυριακής στο σημείο του αποκλεισμού οργανώνουν μουσική εκδήλωση καλώντας με ανακοίνωση τους φορείς και πολίτες να συμμετέχουν.

Την Δευτέρα αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία «Δικαστηρίων».

Οι αγρότες στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στον κόμβο «Κλαδισού» από όπου κάνοντας μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στο σημείο της κινητοποίησης.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να δίνουν ραντεβού στο Γιόφυρο.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρούν σε καθημερινή βάση σε κινητοποιήσεις μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016 που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο.

newpost.gr
Χάσμα απόψεων στο αγροτικό κίνημα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: