Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαρύ το κλίμα στον αγροτικό κόσμο


Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Είναι, λόγω των πολλαπλών φορολογικών επιδρομών που ετοιμάζονται Βαρύ το κλίμα στον αγροτικό κόσμο.Αλλά και λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που σύμφωνα με αγρότες οδηγούνται σε πλήρη αφανισμό


Σε λίγα χρόνια το ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα θα είναι ανύπαρκτο, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παλάσκας πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ο οποίο διατηρεί και κρεοπωλείο στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη τα χρόνια του Μνημονίου δηλαδή την περίοδο 2010-2015, το ζωικό κεφάλαιο από 15 εκατ. αιγοπρόβατα που ήταν έχει πέσει στα 11,5-12 εκατ. ευρώ.

Και συνεχίζει από τη στιγμή που η προκαταβολή ξεκίνησε από το 35% πέρασε στο 55%, συνέχισε στο 75% και από του χρόνου (2017) θα πάει στο 100%, τι περιθώρια έχει ένας κτηνοτρόφος να επενδύσει στο κεφάλαιό του. Την ίδια στιγμή, σημειώνει, από τα τεκμήρια, περάσαμε στο φορολογικό συντελεστή 13%, πήγαμε στο 20% και για τα εισοδήματα του 2017 θα φορολογηθούμε με 26%.

Τι σημαίνει αυτό; Υπογραμμίζει ο ίδιος, ότι αν εγώ εμφανίσω κέρδη 10.000 ευρώ θα πρέπει να δώσω 2.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ –από 950 ευρώ που παρέδωσε πέρυσι- και αν προστεθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η προκαταβολή αυτό σημαίνει ότι θα μου απομείνουν περί τα 6.000 ευρώ. Από αυτά λέει ο ίδιος δεν έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές της γυναίκας του.

Πως λοιπόν, αναρωτιέται, μπορεί ένας κτηνοτρόφος να ζήσει με 4.000 ευρώ το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση και στη λιανική, μας λέει ο Νίκος Μπαλάσκας, ο οποίος όπως προαναφέραμε διατηρεί κρεοπωλείο στην περιοχή της Ελασσόνας. Αν και όπως αναφέρει ο ίδιος είναι σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς έχει δικά του πρόβατα, η κατανάλωση έχει πέσει τουλάχιστον 25% (σε όλα τα είδη κρέατος). Σημειώνει δε ότι πολλά από τα κρεοπωλεία της περιοχής του μην αντέχοντας την φόρο-καταιγίδα είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων, Κώστας Σπανούλης

«Μας εκλαμβάνουν ως πολίτες 15ης κατηγορίας»


Για την κυβέρνηση οι αγρότες όπως αποδείχθηκε εκλαμβάνονται ως πολίτες 15ηςκατηγορίας, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων,Κώστας Σπανούλης.

Και αυτό μπορεί, κατά τον ίδιο, εύκολα κανείς να το καταλάβει αν δει πως ζουν οι αγρότες στο εξωτερικό και σε τι συνθήκες δουλεύουν. Για του λόγου το αληθές, υπογραμμίζει μπορούν να παίρνουν καταρχήν δάνεια με 1%. Στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες αλλά και όταν έδιναν το επιτόκιο ήταν 8%. Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες βοηθούν τον αγρότη στην παραγωγή του ή το κτηνοτρόφο να έχει υγιή ζώα. 

Στην Ελλάδα, ο αγρότης αν θέλει να υποστηρίξει ουσιαστικά το κεφάλαιό του πρέπει να το κάνει με δικά του κονδύλια. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που αγοράζουν οι αγρότες στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον κατά 50% φθηνότερος από ότι ισχύει στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν σύνταξη τεκμηριωμένη, ενώ στην Ελλάδα κανείς αγρότης δεν ξέρει αν θα πάρει σύνταξη. 

Στο εξωτερικό το αγροτικό πετρέλαιο είναι δωρεάν ή με μία μικρή επιβάρυνση, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει πληρωθεί ούτε το 2013 ούτε το 2014. Επίσης στην ενέργεια η επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών από 9 λεπτά που είναι τώρα η κιλοβατώρα θα αυξηθεί στα 14 λεπτά.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Κ. Σπανούλης, δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο αριθμός των αγροτών στην χώρα πέφτει σταθερά. Την προηγούμενη δεκαετία ήταν το 13,5% του πληθυσμού και σήμερα φθάνει μετά βίας το 7%.

Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι πολύ άμεσα το θετικό ισοζύγιο που έχει η χώρα από την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων θα σταματήσει, διότι πολλοί αγρότες θα εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα η αξία των αγροτικών προϊόντων (καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και αλιείς) φθάνει τα 7 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δις. ευρώ εξάγονται και τα 2 δις. ευρώ καταναλώνονται από την εγχώρια αγορά.

Mε την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σημειώνει ο ίδιος, επιβεβαιώνεται η πρόθεσή της να υποστηρίξει τα 5 μεγάλα καρτέλ που χειρίζονται το σύνολο της αγοράς, ταΐζοντας τους Έλληνες καταναλωτές με δηλητήρια και όχι τους αγρότες.

Και αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να ζήσει ο αγρότης με αυτό τον καταιγισμό φόρων. Ήδη, όπως αποκαλύπτει το 55% των αγροτών έχουν ζητήσει από τον ΟΓΑ ρύθμιση οφειλών. Με τους νέους φόρους σχεδόν κανένας αγρότης δεν θα μπορεί να είναι τυπικός απέναντι στον ασφαλιστικό του φορέα. 

Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι με την νέα επιβάρυνση ασφαλιστικών εισφορών, μία τετραμελή οικογένεια θα πρέπει να δίνει 10.000 ευρώ το χρόνο μόνο στον ΟΓΑ. Μεσοσταθμικά τα χρήματα που θα δίνει ένας αγρότης στον ΟΓΑ θα είναι από 1.500 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ, που σημαίνει αύξηση 300% συγκριτικά με αυτά που ίσχυαν πριν μερικά χρόνια.

Αναφέρει το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κ. Γιάννης Βάγκος

«Όσο και να δουλέψεις τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα»


Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα όσα λέει μιλάμε για πραγματική ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα, δηλώνει χαρακτηριστικά ο αγρότης Γιάννης Βάγγος από τη Βοιωτία και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Όπως λέει όσο και να δουλέψεις τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα. Εξαιτίας αυτού ο ίδιος αναμένει δραματική μείωση του αριθμού των αγροτών που ήδη έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια. 

Ειδικότερα στην περιοχή της Λειβαδιάς, όπου βρίσκεται ο ίδιος από 8.000 που ήταν οι αγρότες -κάτω των 60 ετών- σήμερα φθάνουν τους 5.500. Όσοι απομείνουν από την άλλη, υπογραμμίζει ο ίδιος για να επιβιώσουν θα πρέπει να κάνουν όλες τους τις δουλειές με μαύρα. Όχι γιατί το θέλουν αλλά γιατί εκεί τους σπρώχνει η κυβερνητική πολιτική.

Τονίζει ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίου

«Κανείς αγρότης δεν θα μπορέσει να επιβιώσει»


Συνομιλώντας με τον κ. Θοδωρή Παπακωνσταντίνου από την Βέροια, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, μας τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι που πάει και πως θα είναι ο αγροτικός χώρος σε μερικά χρόνια από σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει Έλληνας αγρότης ή τελικά αυτός θα αντικατασταθεί πλήρως από τη Βιομηχανία. Όπως ανέφερε με τέτοιου είδους σκληρά και απάνθρωπα μέτρα, κανείς αγρότης δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

 Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης του πρωτογενή τομέα και όχι ολοκληρωτικής καταστροφής του. Που ήδη όπως λέει βιώνουν αρκετοί παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία. Και αναφέρει χαρακτηριστικά αρκετοί ροδακινοπαραγωγοί που έστελναν τα προϊόντα τους στην Ρωσία μετά τον αποκλεισμό που υπέστη και η χώρα, το 70% αυτών είναι στα αζήτητα, ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.

 Και καταλήγει κανείς δεν έχει καταλάβει από τους αρμοδίους, ότι η πρωτογενή παραγωγή έχει την δύναμη να βγάλει την χώρα από την κρίση που ζει τα τελευταία χρόνια, αντί αυτού την καταστρέφουν.

Βαρύ το κλίμα στον αγροτικό κόσμο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: