ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εντατικοποίηση ελέγχων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το βακτήριο Xylella fastidiosa


Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την Xylella 

Στον σχεδιασμό των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει στην χώρα μας κρούσμα του βακτηρίου της Xylella fastidiosa, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, κ. Παναγιώτης Μυλωνάς. Ο κ. Μυλωνάς παρέστη εκ μέρους του Ινστιτούτου σε πρόσφατη σύσκεψη (28/12) που έλαβε χώρα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη, με θέμα την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας. Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούσαν άλλους επιβλαβείς οργανισμούς, όπως το βακτήριο Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus.

Αναλυτικότερα, στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ συζητήθηκαν τα θέματα του βακτηρίου Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus που είχε προσβάλει κατά το παρελθόν την πατάτα στο Οροπέδιο του Λασιθίου, ο μύκητας Synchytrium endobioticum στο Νευροκόπι, ο ιός της τριστέτσας των εσπεριδοειδών και φυσικά το βακτήριο της Xylella.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς η πιθανότητα να έχουμε κρούσμα και στην χώρα μας δε μπορεί να προσδιοριστεί σε μικρή ή μεγάλη, είναι ωστόσο υπαρκτή, γι' αυτό και συζητήθηκε το ζήτημα στην προ ημερών σύσκεψη στο υπουργείο. «Γίνονται έλεγχοι επισκοπήσεων και γίνεται σχεδιασμός για το τι μέτρα θα ληφθούν έαν και εφόσον διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα - ελπίζουμε να μην διαπιστωθεί- και γίνεται και σχεδιασμός περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων.»
 
Εντατικοποίηση ελέγχων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το βακτήριο Xylella fastidiosa Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:45 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: