ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ως καλή πρακτική στις Βρυξέλλες


Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Οδηγία με τίτλο «Non-financial disclosure and the Sustainability Code”, που οργανώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, 2016, στις Βρυξέλλες, από το German Council for Sustainable Development (FNE) & το QualityNet Foundation (QNF) με την συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων ευρωπαϊκών χωρών όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας πανευρωπαικής πλατφόρμας Βιωσιμότητας.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο πλαίσιο για την δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων όπως συνδιαμορφώνεται και από την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (Directive 2014/95/EU, October 2014), την ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου δημοσίευσης στοιχείων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Λειτουργίας των Επιχειρήσεων, τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα θέματα Βιωσιμότητας, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένας ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκε και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής ενσωμάτωσης των εθνικών χαρακτηριστικών δίνοντας προστιθέμενη αξία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε αυτόν.

Υπήρξε συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας σε αυτή την εκδήλωση διαλόγου και όπως δηλώνει η κα Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος του Qualitynet Foundation: “Με τη δημιουργία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ η Ελλάδα πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου δημοσίευσης μη οικονομικών πληροφοριών με τρόπο που να δίνει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα και να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας”.

Τα κύρια σημεία της συζήτησης που αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες σε αυτό τον διάλογο υπογράμμισαν:

• Tην ανάγκη επαναπροσανατολισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Οικονομίας προς μια οικονομία Βιώσιμης Ανάπτυξης με την ενσωμάτωση κοινωνικών, περιβαλλοντικών παραμέτρων και παραμέτρων δικαιοσύνης.
• Tην αποζήτηση διαφάνειας και βιωσιμότητας στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και την παραγωγή υπεύθυνων προϊόντων απέναντι στα ενδιαφερόμενα μέρη και τους επενδυτές.
• Το υπέρογκο κόστος για τις ευρωπαϊκές αγορές από την μη προσαρμογή σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
• Την Ευρωπαϊκή Οδηγία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και στον Γερμανικό Κώδικα Βιωσιμότητας που από κοινού έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Βιωσιμότητας.
• Την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ για απλοποίηση των διαδικασιών δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών με την εμπλοκή περισσότερων φορέων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση των αγορών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Τις κατευθυντήριες Οδηγίες, συμπληρωματικές της Οδηγίας που έχουν τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο την ευρεία συναίνεση και την σαφή πληροφόρηση και καθοδήγηση των Επιχειρήσεων.
• Το γεγονός ότι η Οδηγία της ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ΜΜΕ που πλειοψηφούν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς απευθύνεται σε μεγάλες Επιχειρήσεις άνω των 500 ατόμων.

zougla
Παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ως καλή πρακτική στις Βρυξέλλες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: