Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή


Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Σε ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου με απρόβλεπτες και δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες, οδηγούν οι βιοφυσικές αλλαγές από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως προειδοποιούν ερευνητές σε μελέτη που διενήργησε το Γέιλ και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρώτο επίπεδο οι βιοφυσικές κινήσεις όπως η μετακίνηση των αποθεμάτων αλιείας προς τους πόλους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα μετατοπίσει επίσης πόρους από τις κοινότητες και τα κράτη κοντά στον ισημερινό προς αυτά κοντά στους πόλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται ότι θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κοινοτήτων.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέιλ, Ράτγκερς, Πρίνστον και Αριζόνα Στέιτ επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις επί του καθαρού παγκόσμιου πλούτου δεν είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν συνολική αύξηση και όχι απώλεια του παγκόσμιου πλούτου.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ίλαϊ Φένιτσελ, αυτό οφείλεται στις αναπόφευκτες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών στα μέρη όπου οι ποσότητες των αποθεμάτων ψαριών θα αυξηθούν. Οι τιμές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων και τα υπάρχοντα ρυθμιστικά όργανα.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική ανακατανομή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να σκεφτόμαστε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανακατανείμει τον πλούτο και να επηρεάσει τις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων», όπως δήλωσε ο Φένιτσελ, βοηθός καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Γέιλ.


«Η αλλαγή των τιμών είναι βέβαιη διότι αντικατοπτρίζουν την ποσότητα και τη σπανιότητα του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τους ανθρώπους. Είναι κάτι αναπόφευκτο όπως η μετακίνηση αυτών των ψαριών», όπως πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπτώσεις επί της αξίας του φυσικού κεφαλαίου υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές για το κλίμα, που θα ενσωματώνουν βιοφυσικές και κοινωνικές μετρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.


«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή ως ένα απλό πρόβλημα φυσικής και βιολογίας», δήλωσε ο Μέιλιν Πίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, τονίζοντας πως «Ωστόσο οι άνθρωποι αντιδρούν επίσης στην κλιματική αλλαγή και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε μια καλή οπτική για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς σχετικά με τους φυσικούς πόρους που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή».

Προσφυγικό κύμα

Ήδη, το νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι έχει αγοράσει έκταση στα νησιά Φίτζι προκειμένου να μεταφέρει 100.000 άτομα από τον πληθυσμό του, καθώς οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνονται.


Οι κάτοικοι του Κιριμπάτι θα ξεκινήσουν να φεύγουν το 2020, καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα καταστήσει τη ζωή τους πάρα πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρα Ανότε Τονγκ. Όταν το πρώτο κομμάτι γης αγοράστηκε το 2012, ο πρόεδρος Τονγκ υποστήριζε αρχικά ότι θα χρησιμοποιηθεί για να προετοιμάσει τις νέες γενιές για ένα μέλλον εργασίας στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, απορρίπτοντας τα σενάρια εκκένωσης των νησιών.

Τα επόμενα χρόνια το Κιριμπάτι, ένα σύνολο από 33 κοραλλιογενή νησιά στον Ειρηνικό, αγόρασε και άλλη γη στο πλησιέστερο γειτονικό κράτος Φίτζι το 2014, σε απόσταση τριών ωρών με το αεροπλάνο από την πρωτεύουσα Ταράουα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και ενίσχυσε το προφίλ του Τονγκ ως υπερασπιστή των χωρών που βιώνουν πρώτα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει παράκτια τοιχώματα και πλωτά νησιά, αλλά δε θα είναι αρκετά να σταματήσουν τη μετανάστευση, δήλωσε ο Τονγκ, στα πλαίσια μιας συνάντησης για την κλιματική αλλαγή στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

«Οι πολίτες μας φοβούνται όλο και περισσότερο και χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να βιαστούμε να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια αίσθηση ασφάλειας στους ανθρώπους μας», όπως δήλωσε ο Τονγκ.

Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το Κιριμπάτι αναμένεται να βιώσει έντονες καταιγίδες και αύξηση της οξύτητας του ωκεανού μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Χάνεται υδροφόρος ορίζοντας

Μετά από τη μελέτη δορυφορικών μετρήσεων σε βάθος δεκαετίας, οι επιστήμονες της NASA παρατήρησαν την ανησυχητική τάση πολλές υγρές περιοχές σε όλο τον κόσμο να γίνονται ακόμα πιο υγρές, ενώ αρκετές ξηρές περιοχές γίνονται ακόμα ξηρότερες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από δορυφόρους της NASA μεταξύ 2002 και 2014 και διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που έχουν γίνει πιο υγρές περιλαμβάνουν το βόρειο Αμαζόνιο, τον ποταμό Μιζούρι, κομμάτια της Αφρικής, καθώς και άλλα τμήματα των τροπικών περιοχών. Αντίθετα, περιοχές στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη έγιναν ξηρότερες, όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε περιοχές της Ινδίας και της Κίνας, και στο μεγαλύτερο μέρος των νότιων και δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα ευρήματα αυτά ήταν μέρος μιας μελέτης που υπολόγισε για πρώτη φορά πώς οι επί χρόνια υγρές καιρικές συνθήκες σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν αφήσει περισσότερο νερό σε λίμνες, εδάφη και υδροφόρους ορίζοντες, τόσο ώστε να έχουν επίδραση στο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Η έρευνα κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογές στους υπολογισμούς για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις επερχόμενες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν εάν και σε ποιο βαθμό οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, και όχι με τις φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος, εν μέρει επειδή η περίοδος των 12 ετών είναι πολύ μικρή για να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα. Τα ευρήματα της μελέτης όμως ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι πολλοί από τους μεγάλους υδροφόρους ορίζοντες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής τροφίμων, έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση. Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, ζουν υπό συνθήκες λειψυδρίας για ένα μήνα κάθε χρόνο, και μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν υπό αυτές τις συνθήκες κάθε ημέρα.

imerisia.gr
Απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: