Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγελάδες στη Μύκονο με πληγές στα πόδια από τα σχοινιά ... BINTEOΑγελάδες στη Μύκονο με πληγές στα πόδια από τα σχοινιά 7-4-2016
Της Ελένης Ηλιοπούλου

Καταγγελία στην Αστυνομία κατέθεσαν σήμερα κατ’ αγνώστου μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυκόνου (Mykonos Animal Welfare) καθώς σε μια πλαγιά στην περιοχή του Άγιου Σώστη κοντά στην παραλία κάποιος είχε αφήσει τρεις αγελάδες των οποίων τα πόδια είχε τόσο σφιχτά δεμένα (επί μήνες) με αποτέλεσμα τα σχοινιά – που ήταν εξαιρετικά κοντά ώστε τα ζώα να μην μπορούν να τρέξουν – από τις πληγές να έχουν χωθεί μέσα στη σάρκα τους και ακουμπούν στα οστά των άκρων τους.

Τις αγελάδες σε άθλια κατάσταση – ας μη ξεχνάμε στον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της χώρας – εντόπισε τυχαία η Καίτη Φούσκη η οποία κάνοντας βόλτα χθες νωρίς το πρωί στην περιοχή διαπίστωσε ότι το μοσχαράκι είχε πληγές στα πόδια οι οποίες μύριζαν αφού ήταν κατάσταση σήψης. Η γυναίκα ενημέρωσε την Σάρον Γκράχαμ πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυκόνου και με την συνδρομή του κτηνίατρου Κώστα Κωνσταντίνου και με μια ακόμα φιλόζωη πήγαν επί τόπου και στην κυριολεξία έφριξαν με αυτά που είδαν.

Από τις πληγές στα πόδια των ζώων έβγαιναν σκουλήκια εξαιτίας της μόλυνσης. Τα σχοινιά με τα οποία ήταν δεμένα για μήνες τόσο σφιχτά τα άκρα των αγελάδων είχαν φτάσει πια στα οστά. Ο πόνος τον οποίο βίωναν και βιώνουν αυτά τα πλάσματα, τα οποια περπατούν με μεγάλη δυσκολία, φρικτός. Οι τρεις άνθρωποι κατάφεραν μετά από πολύ προσπάθεια αρχικά να βγάλουν τα δεσμά και να καθαρίσουν τις πληγές από τις δύο αγελάδες και χρειάστηκε να μεταβούν και δεύτερη φορά στην παραλία καθώς βρήκαν άλλο ένα μοσχαράκι ήταν στην ίδια κατάσταση να σαπίζει από τα δεσμά του.


Αφού προσέφεραν στα ζώα τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωσαν την Αστυνομία και τον Δήμου Μυκόνου για το δράμα και τον βασανισμό των ζώων και σήμερα κατέθεσαν καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό χωρίς όμως να γνωρίζουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς οι αγελάδες δεν έφεραν τα απαραίτητα σκουλαρίκια. Όμως όταν πήγαν σήμερα στον Άγιο Σώστη διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες είχαν εξαφανιστεί από το σημείο με τις «ευλογίες» της τοπικής κοινωνίας, που πάλι δεν είδε... και πάλι δεν άκουσε....

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου ο Δήμος Μυκόνου «δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση καθώς δεν επιθυμούν διαμάχη με άλλους Μυκονιάτες» ενώ κανείς από τους κατοίκους της περιοχής δεν υπέδειξε σε ποιον ανήκουν τα ζώα.

Έκκληση για τον εντοπισμό του βασανιστή των αγελάδων

Ο σύλλογος «Mykonos Animal Welfare» επισημαίνει: «Παρακαλούμε οποιοσδήποτε έχει δει το άτομο αυτό που μετακίνησε τα ζώα να μας ενημερώσει. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο μόνος λόγος που αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν την κακοποίηση και εγκατάλειψη των ζώων είναι ότι ξέρουν ότι κανένας δεν θα επιμείνει για την απονομή δικαιοσύνης.

Αυτή την στιγμή τα συγκεκριμένα κακοποιημένα ζώα μπορεί να υποφέρουν από σκουλήκια που τρώνε τις σάρκες τους και ίσως ένα νέο σχοινί έχει δεθεί στις πληγές τους από την άγνοια του ιδιοκτήτη που τα βλέπει ως κρέας και δεν σέβεται το δικαίωμα τους για μία αξιοπρεπή ζωή μέχρι να θανατωθούν για το κρέας τους.

Αυτό το κακοποιημένο ζώο την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν σε ένα πανηγύρι θα μπορούσε να βρεθεί στο πιάτο σου. Να είσαι σίγουρος ότι αυτό το κρέας θα είναι γεμάτο τοξίνες καθώς έχει μολυνθεί από σκουλήκια όταν πέθαινε από έντονο πόνο και άγχος».

Αν γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη των ζώων ενημώστε την Αστυνομία ή καλέστε στο τηλέφωνο: 6944777674.

Τι είναι το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα) που καλά κρατεί

Αν αυτά γίνονται στην τουριστική βιτρίνα της χώρας δηλαδή στο νησί της Μυκόνου φανταστείτε τι συμβαίνει εις βάρος των ζώων σε περιοχές λιγότερο ή καθόλου τουριστικές. Το παστούρωμα είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης που οι τοπικές αρχές παραβλέπουν ότι συμβαίνει και όταν τους γίνεται καταγγελία συχνά οι αστυνομικοί απαντούν με την εξής ερώτηση: «Ζώα είναι και πως θες να τα έχει;».

Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.

Αγελάδα στη Μάνη το 2007.

Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Αυτό το είδος δεσίματος (μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και η νομοθεσία το απαγορεύει γιατί συνιστά κακοποίηση.

Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.

Αγελάδες στην Πάρο το 2012.

Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.

Κτηνίατρος στη Σύρο το 2013 ακρωτηρίασε το πόδι της κατσίκας που σάπισε από την παστούρα.

Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.

Κατσίκα παστουρωμένη στην Πάρο Αύγουστος 2012.

Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας.

Δείτε στο βίντεο πως είναι δεμένες οι αγελάδες στα πόδια και το κεφάλι στα Μάρμαρα της Πάρου το 2012.

Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.

Άλογο στην Πάρο δεμένο και στα τέσσερα πόδια το 2012.

Το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα) είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.


Το γαϊδούρι δεμένο έτσι βρήκαν οι κτηνίατροι της ANIMAL ACTION στην Πάρο τον Απρίλιο του 2015.

zoosos.gr
Αγελάδες στη Μύκονο με πληγές στα πόδια από τα σχοινιά ... BINTEO Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: