ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γ. Κασαπίδης: Με καθυστέρηση η απάντηση για τους πλημμελείς ελέγχους στην αγορά γάλακτος


Με υπερβολική καθυστέρηση και έπειτα από επανειλημμένες κοινοβουλευτικές οχλήσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε στο ερώτημα που υπέβαλαν 31 βουλευτές της Ν.Δ με πρωτοβουλία του τομεάρχη και βουλευτή Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδη και αφορά στους πλημμελείς ελέγχους στην αγορά γάλακτος που ευνοούν την έξαρση φαινομένων εισαγωγών γάλακτος και την παρασκευή μη αυθεντικών προϊόντων που από τη μια πλήττουν την εγχώρια παραγωγή, ενώ παράλληλα παραπλανούν και τους καταναλωτές.

Με μια γενική και αόριστη απάντηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφεύγει τεχνηέντως να απαντήσει επί της ουσίας και να κοινοποιήσει τα ζητηθέντα έγγραφα που τεκμηριώνουν τους σχετικούς ελέγχους, τις επιχειρήσεις που ελέγχθησαν, τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν και τα πρόστιμα που επεβλήθησαν.

Η πρακτική αυτή γεννά βάσιμες υποψίες ανεύθυνης αδιαφορίας, ευθυνοφοβίας ή και συγκάλυψης φαινομένων εισαγωγών γάλακτος που τόσο πλήττουν την εγχώρια παραγωγή και την ελληνική αγελαδοτροφία, μέσω της πιθανής ελληνοποιήσεώς τους και διοχέτευσής τους στην εγχώρια αγορά. Άμεσα τις συνέπειες, τις βιώνουν στο πετσί τους, δύο μήνες τώρα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι με τη συμπίεση των τιμών παραγωγού κάτω του κόστους παραγωγής, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές με την υποβάθμιση της ποιότητας των "ελληνικών ομάδων" προϊόντων.

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από την προνοητική αυτή πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ. και το σχέδιο υπουργικής απόφασης του ΥπΑΑΤ που υποβλήθηκε στην Κομισιόν για αποσύνδεση του νωπού γάλακτος από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και το μέλλον της ελληνικής αγελαδοτροφίας.

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι για χρήση συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος εισαγωγής, ως νωπού ελληνικού παστεριωμένου, που απαγορεύεται αυστηρά. Οι ανησυχίες αυτές γίνονται βάσιμες υποψίες, με την αποφυγή διάθεσης, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ, στοιχείων σχετικών με τα ισοζύγια γάλακτος που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος ώστε να αποδεικνύεται η αντιστοιχία και αναλογία μεταξύ εισερχόμενου σ' αυτές ελληνικού γάλακτος και εξερχομένων απ' αυτές τυροκομικών προϊόντων.

Στην προσπάθεια του να πιέσει την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να επιτελέσει το καθήκον της ο κ. Κασαπίδης κατέθεσε εκ νέου ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ, ζητώντας να αναλάβει άμεσα δράση πραγματοποιώντας ως οφείλει επαρκείς ελέγχους στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Να διασφαλίσει την τήρηση των ισοζυγίων γάλακτος και να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές τόσο από την ελληνοποίηση συμπυκνωμένου εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος και τη χρήση του ως νωπού ελληνικού όσο και από την παρασκευή νοθευμένων με εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα, ελληνικών γιαουρτιών, φαινόμενα που έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο και θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα για την πληττόμενη αγελαδοτροφία.

agro24.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γ. Κασαπίδης: Με καθυστέρηση η απάντηση για τους πλημμελείς ελέγχους στην αγορά γάλακτος Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: