Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιφέρεια Θεσσαλίας: 83,9 εκατ. για τους Αγρότες


Του Γιώργου Μακρή
Με το καλημέρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε πόρους ύψους 83,9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20.

Κι αυτό καθώς ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης έκανε χθες δεκτή την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού να εκχωρηθούν στις περιφέρειες με το σύνολο του προϋπολογισμού τους τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να της εκχωρηθούν (ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να τους δοθεί σε πρώτη φάση το 50% του προϋπολογισμού κάθε μέτρου).

Παράλληλα, ο κ. Χ. Κασίμης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την τελική υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των πληρωμών σε έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής», δεν ολοκληρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νέο ΠΑΑ 2014-20.

Το θέμα είχε θέσει με έμφαση εδώ και καιρό ο κ. Κώστας Αγοραστός καθώς στη Θεσσαλία υπάρχουν τέτοια έργα νευραλγικής σημασίας όπως η λίμνη Κάρλα, λιμνοδεξαμενές, υπόγεια αρδευτικά δίκτυα, τα οποία είτε έχουν σταματήσει είτε υλοποιούνται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο κ. Χ. Κασίμης διαβεβαίωσε τον κ. Κ. Αγοραστό ότι τα συγκεκριμένα έργα της Θεσσαλίας έχουν μεταφερθεί όλα στο νέο ΠΑΑ κι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για την ολοκλήρωσή τους. Συνεπώς, με την επανέναρξη των πληρωμών, είναι προφανές ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησής τους.

Στη συνάντηση, ο κ. Χ. Κασίμης, όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός στην «Ε», ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι

-από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι προκηρύξεις των μέτρων και όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης η πρώτη προκήρυξη θα γίνει για όλη τη χώρα από το υπουργείο αλλά με «κλειδωμένα» τα κονδύλια που προορίζονται για κάθε περιφέρεια (38,4 εκατ. είναι για τη Θεσσαλία),

-η πρόοδος κάθε περιφέρειας στο νέο ΠΑΑ θα αξιολογείται και θα προβλέπεται μπόνους επιβράβευσης στις παραγωγικότερες περιφέρειες,

-στις περιφέρειες θα δοθεί και η τεχνική βοήθεια του νέου ΠΑΑ.

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Την ικανοποίησή του για τα όσα ανακοίνωσε στους περιφερειάρχες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην «Ε» τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «πρέπει να στηριχθεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να προχωρήσουμε αμέσως για να παροχετευθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία σήμερα που υπάρχει ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και έκρινε επιβεβλημένο «ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να συνδέει την παραγωγή με την κοινωνική ευημερία και να βασίζεται στις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».
ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Στις περιφέρειες θα εκχωρηθεί το 37,4% των πόρων του νέου ΠΑΑ. Σε πρώτη φάση θα τις εκχωρηθούν τα εξής μέτρα:
4.1 Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις του ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης)
4.2.3 Καθετοποίηση γεωργικών προϊόντων
4.3 Υποδομές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογής της γεωργίας και της δασοπονίας (4.3.2 Αναδασμοί, 4.3.3 Δασική Οδοποιία, 4.3.4 Αγροτική Οδοποιία)
6.1 Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς
6.2 Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές
6.3 Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων
16.1 Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και των συμπλεγμάτων φορέων (clusters)
16.2 Ενίσχυση οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων προώθησης σε τοπικό επίπεδο.
Δεν εκχωρούνται σε πρώτη φάση το LEADER και το μέτρο 4.2 «επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων ανεξάρτητα από το αν το τελικό προϊόν είναι ή όχι γεωργικό» καθώς το υπουργείο θέλει να αποφασίσει ποιες επενδύσεις θα ενταχθούν στο ένα και ποιες στο άλλο.
Επίσης, δεν εκχωρείται το μέτρο 4.3.1 «Εγγειοβελτιωτικά έργα» επειδή η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην τιμολόγηση του αρδευτικού νερού.

eleftheria
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περιφέρεια Θεσσαλίας: 83,9 εκατ. για τους Αγρότες Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.