ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δείτε το ξακουστό Οκτωνιάτικο κρεμμύδι ...

​ Η Οκτωνιά πέρα από φυσική ομορφιά, διαθέτει και ένα ξεχωριστό προϊόν μεγάλης αποδοχής και αναγνωρισιμότητας. Πρόκειται για το ξακουστό Οκτωνιάτικο Κρεμμύδι.Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί διαθέτει την πικάντικη γεύση που αρμόζει στο ποιοτικό κρεμμύδι.Πώς όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το παραδοσιακό κρεμμύδι μας, από τα υβρίδια;

​Παραθέτουμε μερικές από τις εμφανείς διαφορές τους που ενδεικτικά φαίνονται και στις φωτογραφίες.

Όπως μας εξηγεί ο συγχωριανός μας κρεμμυδοπαραγωγός Γιώργος Κωστάντιος, το δικό μας κρεμμύδι αποτελεί ντόπιο πληθυσμό, καλλιεργείται στον τόπο μας για περισσότερο από έναν αιώνα, και δεν έχει υποστεί καμία διασταύρωση, ή γενετική μετάλλαξη. Ενώ για να παραχθεί απαιτούνται δύο έτη, (ένα για το κοκκάρι και ένα για το κρεμμύδι.

Ως εκ τούτου υπάρχει ανομοιομορφία στο σχήμα των βολβών, σε αντίθεση με τα υβρίδια στα οποία εκτός από το μέγεθος οι βολβοί είναι ομοιόμορφοι.Τα υβρίδια έχουν περισσότερους χιτώνες και είναι πιο λεπτοί.

Τα Οκτωνιάτικα έχουν λιγότερους, και είναι πιο σαρκώδεις.Η γεύση του υβριδίου είναι ήπια. Σε αντίθεση με τη γεύση του δικού μας, που είναι πικάντική. Όσο πιο καυτερό είναι το κρεμμύδι τόσο πιο ποιοτικό θεωρείται και προσθέτει περισσότερη νοστιμιά στο μαγείρεμα.

Οι ερασιτέχνες περιβολάρηδες της ευρύτερης περιοχής μας, όταν θέλουν να παράγουν ποιοτικό κρεμμύδι για το τραπέζι τους, αναζητούν απεγνωσμένα Οκτωνιάτικο κοκκάρι, το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο. Βέβαια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν πολλά μυστικά, τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν. 

Άλλο όμως είναι το παραδοσιακό κρεμμύδι μας, και άλλο τα κρεμμύδια που μοιάζουν σ’ αυτό. Όπως πολύ σοφά λέει και η λαϊκή ρήση:"άλλα τα μάτια του λαγού, κι άλλα τις κουκουβάγιας"
omasoktonias.weebly.com
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Δείτε το ξακουστό Οκτωνιάτικο κρεμμύδι ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: