Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΥΔΑΤΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή παρυδάτιων πουλιών

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή των παρυδάτιων πουλιών 2016, διοργανώνοντας το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου δύο αυτοτελείς συναντήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής.

Η πρώτη συνάντηση για τη γνωριμία με τα παρυδάτια πουλιά του Κόλπου Καλλονής θα πραγματοποιηθεί από τις 08:00-11:00 στο βόρειο παρατηρητήριο της Αλυκής Καλλονής (επί του κεντρικού δρόμου Καλλονής-Μυτιλήνης, έναντι της Μεταφορικής Καλλονής) και η δεύτερη από τις 18:00- 20:00 στο δρόμο στη δυτική πλευρά της Αλυκής Καλλονής (ο δρόμος προς την είσοδο της Αλυκής και το Χωνί).

Για την παρατήρηση θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός του Κέντρου (κιάλια, τηλεσκόπια, οδηγοί αναγνώρισης πουλιών). Φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνοι, μαυροπελαργοί, κορμοράνοι, αβοκέτες, καλαμοκανάδες, κοκκινοσκέληδες κ.ά. μας περιμένουν.

Το Κέντρο, που επαναλειτούργησε αυτό τον Αύγουστο, είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός Δευτέρας και επίσημων αργιών, κατά τις ώρες: 09:30-13:30 και 18:00-20:00. Το θερινό αυτό ωράριο θα ισχύσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στην ιστοσελίδα: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis, στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/ και στο τηλέφωνο 22530-28091.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να προωθηθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση και μελέτη των παρυδάτιων πουλιών. Περίπου οι μισοί από τους παγκόσμιους πληθυσμούς των παρυδάτιων πουλιών βρίσκονται σε μείωση και ο ρυθμός της απώλειας ενδιαιτήματός τους είναι ο χειρότερος από ποτέ. Υγιείς πληθυσμοί παρυδάτιων πουλιών σημαίνει υγιείς υγρότοποι, κάτι από το οποίο εξαρτώνται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Απαιτείται να οργανωθεί δράση σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να συνδεθούν με τα παρυδάτια, την εντυπωσιακή ζωή και τα ενδιαιτήματά τους.

Έχοντας αυτά κατά νου η παγκόσμια ημέρα των παρυδάτιων πουλιών δημιουργήθηκε με τους ακόλουθους στόχους:
1. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των παρυδάτιων πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
2. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη της μελέτης των παρυδάτιων πουλούν.
3. Να συνδέσει τους ανθρώπους με τα παρυδάτια πουλιά σε σημαντικές περιοχές για αυτά σε όλο τον κόσμο.
4. Να κάνει τους ενθουσιώδεις των παρυδάτιων να τα παρουσιάσουν σε περισσότερους παρατηρητές πουλιών.
5. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη χρηματοδότησης της μελέτης των παρυδάτιων πουλιών, της παρακολούθησης και διατήρησής τους.

Επιλογή ημερομηνίας

Ο Gyorgy Szimuly είναι ένας Ούγγρος επιστήμονας Διατήρησης, του οποίου η 35χρονη εμπειρία στη μελέτη των πουλιών έχει επικεντρωθεί στην παγκόσμια διατήρηση των παρυδάτιων πουλιών, την παρακολούθηση πουλιών, την αποκατάσταση υγροτοπικών ενδιαιτημάτων, την πληθυσμιακή οικολογία και μετανάστευση παρυδάτιων πουλιών. Όλα αυτά τον οδήγησαν να σκεφτεί ότι ήταν πια καιρός να έχουμε μια ημέρα ανάμνησης για να γιορτάσουμε τα παρυδάτια πουλιά.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι η παγκόσμια ημέρα παρυδάτιων πουλιών που διενεργείται κάθε χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη είναι ότι η σχετική παγκόσμια καταμέτρηση παρυδάτιων θα διενεργείται κάθε χρόνο στο κοντινότερο Σαββατοκύριακο στην 6η Σεπτεμβρίου (κατά προτίμηση το Σάββατο). Τα δεδομένα από τις περιοχές όλου του κόσμου θα εισαχθούν σε μια κοινή βάση δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ακόλουθη διεύθυνση: https://worldshorebirdsday.wordpress.com
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΥΔΑΤΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 6:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.