Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εκμηδενίζεται το κόστος για την ενέργεια με τον συμψηφισμό ρεύματος παραγωγής αγροτών με ΔΕΗ


Τη δυνατότητα στους αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα το κόστος ενέργειας, μέχρι και εκμηδένισής του, δίνει το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη βουλή.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «Iστορική τομή με θετικές επιδράσεις στον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και για τα υπόλοιπα χρόνια το ρεύμα στην ουσία θα είναι δωρεάν

Πιο αναλυτικά με το νέο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, πέρασε μία τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους αλλά και συνεταιρισμούς) να λειτουργούν το virtual Net metering, δηλαδή της εικονικής αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, σύμφωνα με την οποία μία μονάδα ΑΠΕ θα μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με το εγγύτερο ρολόι, αλλά και με ρολόγια σε άλλες περιοχές, καθώς ο αγροτικός κλήρος δεν είναι ενιαίος.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 20 κιλοβάτ για αγρότες και κτηνοτρόφους, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα αξιοποιήσουν στις εργασίες τους, καθώς το κόστος της ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται στο 40%. Το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως προαναφέραμε, που θα παράγεται από όλες τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών, θα συμψηφίζεται ετησίως με την κατανάλωση από τη ΔΕΗ.

Έτσι λοιπόν, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης για το net metering, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αμέσως μετά θα υπάρχει η δυνατότητα στους αγρότες να συµψηφίσουν περισσότερες από µία κατανάλωση, που ενδεχοµένως βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ το virtual metering θα μπορεί να επιδοτηθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ, νέο ΠΑΑ).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα της εικονικής αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τις θετικές επιδράσεις στον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε:

«Επίσης, κορυφαίο ζήτημα που εισάγεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα ιδιαίτερα για τον αγροτικό κόσμο, να εισαχθεί το “virtual net metering” – η εικονική αυτοπαραγωγή ρεύματος, κάτι το οποίο θα έρθει να μειώσει, σε μια πολύκρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για ιστορική τομή που γίνεται αυτή την στιγμή με αυτό το νομοσχέδιο και που δεν αφορά μόνο τους αγρότες μας, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να επιδοτηθούν μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για να έχουν τέτοιες επενδύσεις. Αλλά, αυτό αφορά και τους συνεταιρισμούς και τα δημόσια κτίρια και τα πανεπιστήμια για να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειάς τους.» 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη θετική έκβαση του θέματος, «έχουν γίνει συζητήσεις για προσιτά πακέτα προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με 20.000 ευρώ. Μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και για τα υπόλοιπα χρόνια, μια και η σύμβαση με τη ΔΕΗ είναι 25ετής, το ρεύμα στην ουσία θα είναι δωρεάν.

«Πρόκειται για μια απόφαση τομή στα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα, μια και γίνονται τεράστιες δαπάνες για την ενέργεια. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Σπανούλης.
agroekfrasi.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εκμηδενίζεται το κόστος για την ενέργεια με τον συμψηφισμό ρεύματος παραγωγής αγροτών με ΔΕΗ Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.