ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ποια είναι η Ergofood, που παίρνει το κουφάρι της Cardico


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της πτωχευμένης βιομηχανίας ξηρών καρπών Cardico στο Σχηματάρι, καθώς, έπειτα από... σερί αναβολών, πριν από μερικές εβδομάδες η Συνέλευση Πιστωτών ενέκρινε την εκμίσθωση του εργοστασίου στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής Ergofood. Με στόχο την ικανοποίηση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τους πιστωτές, το "κουφάρι" τής σε καθεστώς πτώχευσης (απόφ. 66/2014) Cardico στον Νομό Βοιωτίας θα πρέπει να "αναστηθεί". Στο πλαίσιο αυτό, το εργοστάσιο θα έπρεπε είτε να εκποιηθεί μέσω πλειστηριασμού είτε να εκμισθωθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η Ergofood

Έτσι, τις μηχανές του εργοστασίου στο Σχηματάρι αναμένεται να ανάψει, κατά το προσεχές διάστημα, η με έδρα το Κορωπί Αττικής Ergofood, που θα αναλάβει και την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης της τάξης των 600.000 ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Στυλιανός Παπαδόπουλος, που έχει διαδεχθεί, κατά τα τελευταία χρόνια, στη συγκεκριμένη θέση τον Γρηγόρη Ρίζο. Η εταιρεία ανήκει στην Ελληνοβαλκανική Eπενδυτική Συμμετοχών, όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νίκος Ρίζος, που ελέγχει με 17,75% την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ελβιεμέκ, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση ακινήτων και την ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων.

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2014, η Ergofood εμφάνισε ζημίες 90,2 χιλιάδων ευρώ, από 108,4 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα, σκοπός της εταιρείας δεν είναι μόνο η παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία πάσης φύσεως ειδών τροφίμων, αλλά και η εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων και η εισαγωγή και εμπορία συστημάτων θέρμανσης.

Εννέα μήνες

Η συμφωνία εκμίσθωσης του εργοστασίου της πρώην Cardico είναι πενταετής, με την Ergofood να προβλέπεται ότι θα καταβάλει το πρώτο μίσθωμα κατά την ημερομηνία επαναλειτουργίας του εργοστασίου, η οποία θα γίνει το αργότερο εντός εννέα μηνών από την ημέρα παράδοσης του ακινήτου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο, το εργοστάσιο, επειδή είναι κλειστό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έχει υποστεί όχι μόνο φυσιολογικές, λόγω χρόνου, φθορές στις κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του, αλλά και ζημιές που οφείλονται σε κλοπές που έλαβαν χώρα πριν ο σύνδικος αναλάβει τα καθήκοντά του. Ως εκ τούτου, η Ergofood έχει το δικαίωμα να λύσει μονομερώς τη μίσθωση σε διάστημα εννέα μηνών από την έναρξή της χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Ο όρος αυτός τέθηκε ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να διαπιστώσει εντός εννεαμήνου εάν το κόστος και ο χρόνος αποκατάστασης των φθορών και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου ενδέχεται να καταστήσουν μη βιώσιμη την επένδυση και το business plan. Σε κάθε περίπτωση, όποιες δαπάνες πραγματοποιήσει η εταιρεία θα παραμείνουν προς όφελος του εκμισθωτή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται να δρομολογούν την πώληση του εργοστασίου, ζήτημα που θα εξεταστεί κατά την προγραμματισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου συνέλευση των πιστωτών.
 
capital.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ποια είναι η Ergofood, που παίρνει το κουφάρι της Cardico Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: