ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στην 86η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την Ελλάδα όσον αφορά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, ανάμεσα σε 138 χώρες.

Η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) κατατάσσει την Ελλάδα στην 86η θέση για το 2016-17, πέντε θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (81), μειώνοντας το βαθμό της από 4.02 σε 4.00.

Eίναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με χώρες όπως η Ναμίμπια (84), το Τατζικιστάν (77) και η Μποτσουάνα (64). Στην παγκόσμια κατάταξη πρώτη είναι η Ελβετία, δεύτερη η Σιγκαπούρη και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ. Τα Ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να κατέχουν περίοπτη θέση στην κατάταξη, καθώς συνολικά 6 κράτη της Γηραιάς Ηπείρου συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Επίσης η Κίνα διατηρεί την θέση της στην 28η θέση, ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην 43η θέση.

Όπως σημείωσε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, «τα εμπόδια στην ανοιχτή οικονομία είναι πολύ σημαντικός κίνδυνος. Το να αρνείται ένα κράτος την ελεύθερη οικονομία σε μία παγκόσμια οικονομία, βλάπτει την ανταγωνιστικότητα και εμποδίζει τους ηγέτες να οδηγήσουν τη χώρα στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ορίζει την ανταγωνιστικότητα βάσει του συνδυασμού μίας σειράς θεσμικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας. Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογία.
 
euractiv.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στην 86η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: