Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οργή στους αγρότες για παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις

 
 
 Περισσεύει η οργή σε αρκετούς αγρότες που διαπίστωσαν σήμερα στο γκισέ των τραπεζών σημαντικές παρακρατήσεις για οφειλές είτε σε ΟΓΑ, είτε σε εφορία, είτε στον ΕΛΓΑ, ενώ η "σφαγή" φαίνεται να έγινε με τους νέους αγρότες τους οποίους δεν αναγνώρισε το ΚΕΠΥΟ ως ενεργούς και δεν τους καταβλήθηκε σε αυτή τη φάση η προκαταβολή της ενιαίας και κυρίως με όσους αγρότες είχαν "λαμβάνειν" μεγάλα ποσά επιδοτήσεων (περί τους 55.000 δικαιούχοι). Όλοι αυτοί φαίνεται ότι θα λάβουν τις ενισχύσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο επειδή είναι μία περίοδος όπου η ρευστότητα δεν περισσεύει σε κανένα, "κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα". Το θέμα που οφειλει να παντήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι γιατί πέρυσι δόθηκαν έγκαιρα σε νέους αγρότες και αγρότες με μεγάλο ποσό, οι επιδοτήσεις και φέτος θεωρήθηκαν "μη ενεργοί"...

Αντίθετα δεν φαίνεται να έγινε παρακράτηση για οφειλές σε άλλες τράπεζες για παλαιότερα δάνεια μέσω της διαδιακσίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, πλην των οφειλών σε εξυπηρετήσιμα δάνεια, που δεν πέρασαν στη λεγόμενη "κακή ΑΤΕ", όπου ο εκκαθαριστής οφείλει να έχει δικαστική απόφαση για να προβεί σε κατάσχεση. Ωστόσο για χρέη σε άλλες τράπεζες έχουν γίνει παρακρατήσεις.

Σε γενικές γραμμές πέρα από όσους βρίσκονται σε έλεγχο, φαίνεται ότι σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες δεν πιστώθηκε η προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης .Πρόκειται στην ουσία για το 49% του "τσεκ" (το 70% του 70%) , αφού εξαιρείται το "πρασίνισμα" και το υπόλοιπο 30% ποσά που θα δοθούν τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι όποιος έχει λαμβάνειν π.χ. 10.000 ευρώ θα εισπράξει σε αυτή την εκταμίευση 4900 ευρώ και αναμένει άλλα 5.100 στα Χριστούγεννα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 70% ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2016Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης, μετά την εκταμίευση της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο παραλογισμός και ο εμπαιγμός της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικότερα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν τελειωμό… Ακούσαμε τον Υπουργό να λέει ότι κάνανε μεγάλη προσπάθεια και πληρώνουν την ενίσχυση 40 ημέρες νωρίτερα γιατί γνωρίζουνε, όπως δήλωσε, τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλης της ελληνικής επαρχίας, για ρευστότητα..

Δεν διευκρίνισε, όμως, ο Υπουργός ότι οι 40 ημέρες νωρίτερα που ανακοίνωσε είναι 40 ημέρες νωρίτερα από την περσινή καθυστερημένη πληρωμή που πραγματοποίησε. Αλήθεια τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις; Με τα Ειδικά Δικαιώματα; Όπως επίσης και με ενεργούς αγρότες που τους εμφανίζονται μηδενικά δικαιώματα; Συνεπώς, οι δήθεν προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την δεινή, οικονομική συγκυρία, περισσεύουν.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω στον Υπουργό ότι επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι ενισχύσεις ήταν ακατάσχετες και αφορολόγητες. Ενώ, σήμερα, είναι δική τους πρωτοτυπία, της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να φορολογείται πέραν του αγροτικού εισοδήματος και η βασική ενίσχυση. Όπως επίσης είναι και δικό τους επίτευγμα να καταργούν το ακατάσχετο των επιδοτήσεων των αγροτών: «είναι ανεπίτρεπτο να «βάζουν χέρι» στις επιδοτήσεις όποιοι θέλουν: τράπεζες, δημόσιο, ιδιώτες». Επιπροσθέτως, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλα αυτά τα φοροεισπρακτικά και εισφοροεισπρακτικά μέτρα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο, για να μπορέσει η ελληνική γεωργία να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τόσο υψηλοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές σε βάρος των αγροτικών εισοδημάτων και επιδοτήσεων».

Ακόμα, θα ήθελα να υπογραμμίσω στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι αγρότες στις τράπεζες είναι απερίγραπτη. Οι περισσότεροι αγρότες δεν γνωρίζουν ούτε το πραγματικό ποσό που τους αναλογεί ούτε τα κριτήρια με βάση τα οποία έχει γίνει η σημερινή απόδοση, ούτε ποιος «βάζει χέρι στον λογαριασμό τους». Τα επικοινωνιακά παιχνίδια από αυτήν την Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Και αν πραγματικά ενδιαφερόταν το ΥΠΑΑΤ για τον αγροτικό κόσμο θα είχε βρει διεξόδους για να τον αποσυμφορήσει οικονομικά και όχι να τον αφανίσει με τις συνεχόμενες εισφοροεισπρακτικές και φοροεισπρακτικές του επιλογές. Η Βασική ενίσχυση έχει χάσει από αυτήν την Κυβέρνηση εξ’ ολοκλήρου τον πραγματικό της χαρακτήρα που δεν είναι άλλος: από τη στήριξη των αγροτών για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί
 
thessaliatv.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οργή στους αγρότες για παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: