Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες μέχρι το τέλος του 2016«Κύμα» αναρτήσεων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα έρχεται μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για δασικούς χάρτες που είναι από καιρό έτοιμοι και αναμένεται να αναρτηθούν από τις δασικές υπηρεσίες.

Η χρηματοδότηση, ωστόσο, που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί, ενώ οι αυστηρές προθεσμίες που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις τον περασμένο Μάιο για την ολοκλήρωση του έργου ήδη αρχίζουν να«ξεχειλώνουν».

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες:

• Σε ολόκληρους τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πειραιά, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Εύβοιας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

• Στην Αττική, στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Ιλίου, Καματερού, Μάνδρας, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου.

• Στα νησιά Μύκονο, Σύρο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Πάτμο, Σύμη και Αρκιοί.

Σημειωτέον ότι η απόφαση φέρεται να έχει υπογραφεί στις 4 Οκτωβρίου, ωστόσο δημοσιεύθηκε μόλις χθες στη Διαύγεια, με καθυστέρηση 21 ημερών. Πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος (συχνά με πρόφαση την αναμονή για ταυτόχρονη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), που δεν είναι διόλου αθώα καθώς στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει την απαξίωση του υπουργείου στον ρόλο της Διαύγειας.

Ο διαχωρισμός των περιοχών στις οποίες οι δασικές υπηρεσίες πρόκειται να προχωρήσουν μόνες τους στην ανάρτηση των δασικών χαρτών –χωρίς τη βοήθεια της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ)– προβλεπόταν στον τελευταίο σχετικό νόμο (ν. 4389/16) μέσα σε διάστημα 4 μηνών (δηλαδή, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου), ειδάλλως τη δουλειά αυτή αναλάμβανε η ΕΚΧΑ. 

Το ότι εγκρίθηκαν με ένα μήνα καθυστέρηση στις 25 Οκτωβρίου δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα (πέρα από το σταδιακό ξεχείλωμα των προθεσμιών του νόμου), καθώς η ΕΚΧΑ... δεν έχει ακόμα τους πόρους να αναλάβει (δηλαδή αναθέσει μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες) την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όσες περιοχές χρειαστεί.

Περαιτέρω, το υπουργείο δεν έχει ακόμα εκδώσει δύο κρίσιμες για την πορεία των δασικών χαρτών αποφάσεις (προβλέπονταν στον ν. 4389/16): η πρώτη αφορά τη νέα διαδικασία ανάρτησης και υποβολής αντιρρήσεων και η δεύτερη τα τέλη αντιρρήσεων (που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες). 

Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι η εκπαίδευση από την ΕΚΧΑ υπαλλήλων από τις 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας για τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων.

Καθυστέρηση σημειώνεται και στον καθορισμό, από τους ενδιαφερόμενους δήμους, των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις οι οποίες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης (και θα εξεταστούν κάποια στιγμή στο μέλλον από κάποια επιτροπή που θα ορίσει το υπουργείο). 

Απολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένοι μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί το... 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει ανατεθεί).

 Καθημερινή

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες μέχρι το τέλος του 2016 Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.