Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αννέτα Καββαδία: Βαθιά αντιδημοκρατική και ασύδοτη η φύση της TTIP

Κατάλοιπο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, χαρακτήρισε την ΤΤΙΡ η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Αννέτα Καββαδία, μιλώντας στην Μπρατισλάβα, στη Διάσκεψη των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλιων της ΕΕ (COSAC). 

 
Στηλιτευοντας το πέπλο βαθιάς μυστικοτητας που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, η κ Καββαδία επεσήμανε πως «Πράγματι, αυτό είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα σημεία της παρούσας συμφωνίας που την καθιστούν βαθιά προβληματική. Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Πολλές εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πλευρά, μεταξύ άλλων και από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν στην ουσία ήδη κηρύξει την ΤΤΙΡ νεκρή. Η εκλογή του Donald Trump στην Προεδρεία των ΗΠΑ δημιουργεί ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας, καθώς ο ίδιος έχει επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της. Ανεξάρτητα, όμως, από τις μελλοντικές εξελίξεις, εμείς ως βουλευτές πρέπει να ασχοληθούμε με τη βαθιά αντιδημοκρατική και ασύδοτη φύση της ΤΤΙΡ. Ας μην ξεχνάμε τον ακραίο αντίκτυπο που θα έχει αυτή η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί, σε ουσιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου -ή σε ό, τι έχει απομείνει από αυτό, μετά τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει υποστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, πρότυπα υγείας και ασφάλειας, πρότυπα ποιότητας των προϊόντων, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και ασφάλεια τροφίμων γενικότερα, είναι μερικά παραδείγματα. Και φυσικά, υπάρχει το σύστημα επίλυσης των διαφορών που πηγάζουν από την εφαρμογή της συμφωνίας, που δίνει πρωτοφανείς εξουσίες σε ιδιωτικές εταιρείες να στρέφοντα εναντίον εθνικών κυβερνήσεων, δημιουργώντας μια παράλληλη και εντελώς ανομιμοποίητη έννομη τάξη που, για το λόγο αυτό, είναι απαράδεκτη».

«Για όλους αυτούς τους λόγους», συνέχισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αδύνατο να δεχτεί κανείς τα επιχειρήματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσο ευεργετική θα είναι για την Ευρώπη αυτή η συμφωνία και το ελεύθερο εμπόριο γενικότερα-που πλέον έχει σχεδόν αναχθεί σε θρησκευτική έννοια για κάποιους. Σίγουρα θα είναι εξαιρετικά επωφελής για κάποιους πολύ πλούσιους Ευρωπαίους και για μια χούφτα ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών. Αλλά για τη συνολική ευημερία των Ευρωπαίων και για αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούμε "δίκαιη ανάπτυξη", σίγουρα όχι. Η ΤΤΙΡ είναι ίσως το τελευταίο μεγάλο σχέδιο ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου παγκοσμιοποίησης που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο για περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχει δημιουργήσει τεράστιο πλούτο για λίγους προνομιούχους, ρίχνοντας δισεκατομμύρια άλλων ανθρώπων στη φτώχεια. Αυτό το μοντέλο περνά αυτή τη στιγμή από μια διαδικασία αποσύνθεσης και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια κακή εξέλιξη, τουλάχιστον από την άποψη της Αριστεράς. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που έρχεται μετά να βασίζεται στην κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη. Η ΤΤΙΡ είναι ένα κατάλοιπο από το παρελθόν. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε το μέλλον».
 
syriza
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αννέτα Καββαδία: Βαθιά αντιδημοκρατική και ασύδοτη η φύση της TTIP Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.