Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η ΕΕ υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού


Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό ντάμπινγκ, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας έρευνας.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το Eurofound, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, υπήρξε μια ώθηση στο επίπεδο των κατώτατων μισθών το 2016. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδέα ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού δεν ήταν στις προτεραιότητες της ΕΕ. Τώρα ήρθε στο προσκήνιο.

Για την καταπολέμηση της ανισότητας και της φτώχειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ωθήσει όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν κατώτατους μισθούς για τους εργαζομένους τους. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας κατώτατος μισθός σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Γιούνκερ σε μια διάσκεψη για τα κοινωνικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι εκείνοι που αναζητούν εργασία θα πρέπει επίσης να έχουν ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.

Ωστόσο, από τα 28 κράτη-μέλη, μόλις τα 22 χρησιμοποιούν το σύστημα. Στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία, το επίπεδο του κατώτατου μισθού κατοχυρώνεται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Κατά το τελευταίο έτος, η αύξηση των κατώτατων μισθών επιταχύνθηκε, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Παρά τη γενική σύγκλιση μεταξύ των 22 χωρών της ΕΕ τα οποία χρησιμοποιούν το σύστημα οι διαφορές παραμένουν έντονες, σύμφωνα με το Eurofound. Ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό κερδίζει € 1,999 ανά μήνα στο Λουξεμβούργο, σε σύγκριση με μόνο τα € 235 στη Βουλγαρία.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Τσεχία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, συνεχίζοντας μια τάση διάρκεια επτά χρόνων συνεχούς ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες, αν και εξακολουθούν να ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα οφέλη από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρα για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς στα περισσότερα κράτη μέλη, και μόνο η Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερο κατώτατο μισθό το 2017 από ότι το 2010.

Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως το βιοτικό επίπεδο και το κόστος ποικίλλουν στην ΕΕ, όπως και τα επίπεδα της ανεργίας. Ο Γιούνκερ εξήγησε τον περασμένο μήνα ότι ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός είναι σημαντικός για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ.


Το κοινωνικό ντάμπινγκ αναφέρεται σε χαμηλότερες δαπάνες για το κοινωνικό σύστημα μιας χώρας έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει μετακίνηση της παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερα ημερομίσθια, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την απασχόληση εργαζομένων σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά κάτω από τις συνθήκες της χώρας τους ή μετανάστες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για χαμηλότερους μισθούς.

Οι ευρωβουλευτές αναθέρμανα την ιδέα ενός ελάχιστου μισθού ο οοίος να αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος σε ένα ψήφισμα σχετικά με το κοινωνικό ντάμπινγκ πέρυσι. Υπάρχει μια τάση προς μια σταδιακή συγχώνευση των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη.

Πρόσφατα υπήρξε μια επιστροφή σε περισσότερη συνεργασία για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών σε έναν αριθμό κρατών μελών με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε.

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή ασκεί περιορισμένο έλεγχο επί της κοινωνικής πολιτικής, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κοινωνική και οικονομική αδικία σε όλη την ΕΕ. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πριν από την σύνοδο κορυφής στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία έθεσε τα θεμέλια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 EurActiv.com
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η ΕΕ υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 7:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.