ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΟΓΕΔΥ (γεωτεχνικοι πε) για τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών Μονάδων των Υπουργείων ΥπΑΑΤ & ΥΠΕΝ


Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΠΟΓΕΔΥ, με αφορμή την διάχυτη φημολογία για παρεκκλίσεις από το ισχύον πλαίσιο για την τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών Μονάδων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών Ανάπτυξης, ανακοινώνει τα εξής:

«Το νομικό πλαίσιο για την κάλυψη θέσεων ευθύνης και την τοποθέτηση προϊσταμένων είναι απολύτως σαφές και προσδιορίζεται από τις σχετικές διατάξεις των νόμων 4369/2016 (Α’ 33) και 4275/2014 (Α’ 149).

Συνεπώς «οι διαρροές» του τελευταίου χρονικού διαστήματος και μάλιστα ακόμα χειρότερο η «ονοματολογία» που διακινείται από διαφόρους κύκλους, στην πραγματικότητα αποτυπώνει υπόγειες μεθοδεύσεις τόσο των ημετέρων όσο και πιθανώς των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων, για παρεκκλίσεις και παράκαμψη της νομιμότητας.

Η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. και τα πρωτοβάθμια Σωματεία των Γεωτεχνικών καταγγέλλουν αυτές τις μεθοδεύσεις κύκλων «ημετέρων», που μόνο αναστάτωση προκαλούν στο Γεωτεχνικό κόσμο. H μέθοδος που ακολουθούν μας είναι γνωστή. Λειτουργούν με την λογική «πότε με το μαστίγιο , πότε με το καρότο » και άλλες φορές εκφοβίζουν τους συνάδελφους και άλλες φορές επιχειρούν να εκμαυλίσουν τις συνειδήσεις των Γεωτεχνικών, υποσχόμενες την κάλυψη θέσεων ευθύνης προϊσταμένων, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη και τη σημερινή χρονική ρευστή συγκυρία που επικρατεί ενόψει της εφαρμογής και ισχύος των νέων οργανογραμμάτων των Υπουργείων ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ.

Η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. εκτιμά πως η καλύτερη προσφορά των πολιτικών ηγεσιών κυρίως στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Μεταφορών και Υποδομών αλλά και στις υπόλοιπες δομές (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις – Περιφέρειες – Δήμοι), είναι να σταματήσει άμεσα και θεσμικά αυτές τις διαρροές και την παραφιλολογία.

Καλούμε τις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες ούτε καν να διανοηθούν να ξεκινήσουν επιλεκτικές μετακινήσεις ή αναθέσεις καθηκόντων «κάτ’ αναπλήρωση» των προϊσταμένων, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας στρεβλά τις σχετικές διατάξεις, ώστε να παγιώσουν καταστάσεις εν όψει της εφαρμογής των Νέων Οργανισμών

Τονίζουμε πώς η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας δεν επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας αλλά αποτελεί υποχρέωση της, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (ν. 4369/2016 (Α΄ 33)) που προβλέπουν ότι η απευθείας τοποθέτησή προϊσταμένων στις νέες οργανικές μονάδες των Υπουργείων, κατά το μεταβατικό διάστημα, μέχρι την πραγματοποίησή κρίσεων, διενεργείται κατά απόλυτη προτεραιότητα μεταξύ των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων (οι οποίοι κατέχουν τη θέση είτε κατόπιν τοποθέτησης είτε κατόπιν κρίσης), κατά την ημερομηνία έναρξη ισχύος του νέου Οργανισμού, σύμφωνα µε την παρ. 1, άρθρο 5 του ν. 4275/2014 (Α΄149) που εξακολουθεί να ισχύει.

Στην περίπτωση που δεν επαρκούν όσοι υπάλληλοι ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου, (κατόπιν κρίσης ή ορισμού), τότε ως προϊστάμενοι τοποθετούνται οι υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου µε αναπλήρωση (εφόσον η αναπλήρωσή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν κένωσης θέσης, λόγω λήξης της υπαλληλικής σχέσης ή άλλης υπηρεσιακής μεταβολής που συνεπάγεται κένωση της θέσης) και αν και τότε δεν επαρκούν, τοποθετούνται υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα του αμέσως κατώτερου επιπέδου, κατόπιν επιλογής.

Με βάση τα παραπάνω, για την εκ νέου τοποθέτηση προϊσταμένων οργανικών μονάδων και μέχρι την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων κρίσεων, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη σταθερότητας στη διοίκηση και να εφαρμόσει μόνο όσα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Τα διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται και κινούνται εκτός του παραπάνω πλαισίου, δεν συνδέονται ούτε με την απαιτούμενη κανονικότητα, ούτε με τη νομιμότητα, που για την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. είναι τα μόνα αποδεκτά στοιχεία για μια αποτελεσματική και χωρίς παραγκωνισμούς διοίκηση.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΝ ενδιαφέρονται να σταματήσουν τα καθεστώτα της ευνοιοκρατίας δεν έχουν παρά να σεβαστούν τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια η Πολιτεία, επισπεύδοντας παράλληλα τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση αξιοκρατικών κρίσεων με διαφανείς διαδικασίες.

Κάθε αντίθετη από το νόμο, ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων ΥπΑΑΤ – ΥΠΕΝ-Υποδομών και Μεταφορών θα βρει την Ομοσπονδία μας και όλο τω Γεωτεχνικό κόσμο ενωμένο απέναντί της».

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΚΑΚΑΒΑΣ
Ο Γ. ΓΡ. Ν. ΜΠΟΚΑΡΗΣ
 
agrotypos.gr
 
Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΠΟΓΕΔΥ (γεωτεχνικοι πε) για τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών Μονάδων των Υπουργείων ΥπΑΑΤ & ΥΠΕΝ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: