Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι Φοιτητές θα κρίνουν τι θα διδάσκονται...


Οι φοιτητές, δια του εκπροσώπου τους, θα αξιολογούν ακόμη και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα οποία θα φοιτούν, θα έχουν λόγο για τα συγγράμματά τους, θα κρίνουν τι θα διδάσκουν οι καθηγητές τους. Πρόκειται για ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, οι οποίες προκαλούν σκωπτικά σχόλια από καθηγητές που μιλούν για επιστροφή στις στρεβλώσεις του νόμου-πλαισίου του 1982 και επικρίνουν τον υπουργό για ιδεοληψίες και για μικροπολιτικό «χάιδεμα» του αριστερού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι προπτυχιακοί φοιτητές θα ψηφίζουν στη συνέλευση του τμήματος για όλα τα θέματα πλην αυτών του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα ψηφίζουν για την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο έχει διοριστεί ένας πανεπιστημιακός, θα έχουν λόγο για την οργάνωση κοινών μαθημάτων του τμήματος με άλλα τμήματα της ίδιας ή άλλης σχολής, θα κρίνουν την ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου στα μέλη Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού.

Εγκριση συγγραμμάτων

Επίσης, οι εκπρόσωποι των φοιτητών διά της ψήφου τους θα εγκρίνουν τα συγγράμματα για κάθε μάθημα, θα συναποφασίζουν για τη μετακίνηση πανεπιστημιακών από και προς το τμήμα. Παράλληλα, μια αρμοδιότητα για την οποία θα έχουν λόγο εκπρόσωποι των φοιτητών είναι η απονομή τίτλων επίτιμου διδάκτορα, ομότιμου και επίτιμου καθηγητή. Συνήθως ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποδίδεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής και της οικονομίας (π.χ. φέτος αναγορεύθηκαν σε επίτιμο διδάκτορα στο ΕΚΠΑ ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στο ΑΠΘ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ). Ωστόσο, εξίσου παράδοξο είναι ότι οι φοιτητές θα έχουν γνώμη και για τους επίτιμους καθηγητές αξιολογώντας (με ποιες γνώσεις αλήθεια;) το έργο τους.

Ως προς τα μεταπτυχιακά, ο Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή που ορίζει η κοσμητεία για την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών, να διευρυνθεί και από 5μελής (όπως σε προηγούμενο σχέδιο του νομοσχεδίου) να γίνει εξαμελής. Το έκτο μέλος θα είναι ο εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών της σχολής. Δηλαδή ο φοιτητής θα κρίνει αν είναι καλό το μεταπτυχιακό του ή το μεταπτυχιακό του διπλανού τμήματος! Και θα κρίνει και τις διδακτορικές σπουδές! «Θα μπορεί ένας φοιτητής, προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός, να ψηφίζει κόντρα στους καθηγητές του ή να τους αξιολογεί αμερόληπτα σε μεταπτυχιακά προγράμματα; Θα μπορεί ένας επίκουρος καθηγητής που θα μετέχει σε επιτροπές αξιολόγησης μεταπτυχιακών στο γνωστικό του πεδίο να κρίνει χωρίς φόβο υψηλόβαθμους συναδέλφους του που μπορεί την επομένη να τον κρίνουν για την προαγωγή του;» είναι εύλογα ερωτήματα που θέτουν πανεπιστημιακοί που μίλησαν χθες στην «Κ».

Τέλος, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας διατηρεί το δικαίωμα να αναπέμπει προτάσεις για ίδρυση μεταπτυχιακών όταν βρίσκει προβληματικά τα τέλη φοίτησης, κ.λπ. Ωστόσο, για το θέμα συστήνεται εννεαμελής επιτροπή στην οποία θα μετέχουν με δύο παράγοντες του υπουργείου (ο γενικός γραμματέας και ο προϊστάμενος Ανώτατης Εκπαίδευσης), ο πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης που έχει επιλέξει ο υπουργός, τρεις πρυτάνεις που, όπως αναγράφεται, θα επιλέγει ο υπουργός και τρεις εμπειρογνώμονες που πάλι θα επιλέγει ο ίδιος! Επίσης, δεν αναφέρεται ο ρόλος της επιτροπής (συμβουλευτικός ή αποφασιστικός;), με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων μιλούν για «διακοσμητική επιτροπή».
Καθημερινή

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Οι Φοιτητές θα κρίνουν τι θα διδάσκονται... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 6:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.