ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

8 κράτη μέλη κατά της Κίνας για παραποίηση ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων


Το έγγραφο αναφέρει ότι η πλειονότητα των προϊόντων που παραποιήθηκαν, αφορά σε οίνους και οινοπνευματώδη, τη φέτα, τα ισπανικά ελαιόλαδα και το ιταλικό ξύδι. Οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προβούν σε νομικές ενέργειες κατά της Κίνας για 25 πλαστά εμπορικά σήματα της κινεζικής αγοράς που παραπλανούν τους καταναλωτές αναφορικά με προϊόντα της ΕΕ που προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συμφώνησαν να καταθέσουν μια κοινή δικαστική προσφυγή, για να μοιραστούν την οικονομική επιβάρυνση των δικαστηρίων στην Κίνα.

Πηγές του Υπουργείου είπαν στην ΕURACTIV ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για σχετική δράση μετά τον δεκαπεντάγουστο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η πλειονότητα των προϊόντων που παραποιήθηκαν, αφορά σε οίνους και οινοπνευματώδη, τη φέτα, τα ισπανικά ελαιόλαδα και το ιταλικό ξύδι.

Ειδικότερα, στην ελληνική περίπτωση η φέτα και το κρασί της Σάμου, έχουν καταχωρηθεί κακοβούλως ως «φέτα» και «Σάμος» ​​στην κινεζική γλώσσα.

Επιπλέον, το υπουργείο προειδοποιεί ότι «αν οι εν λόγω καταχωρήσεις δεν απορριφθούν από το δικαστήριο, τότε οι Κινέζοι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα, είτε να παράγουν τα προϊόντα αυτά για την εγχώρια αγορά, είτε να εισάγουν ομώνυμα παραποιημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο».

Τον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο συμφώνησαν να δημοσιεύσουν έναν κατάλογο 200 ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων (100 για κάθε χώρα) που θα εξεταστούν με στόχο την εξασφάλιση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των προϊόντων μέσω διμερούς συμφωνίας, που αναμένεται να συναφθεί το 2017.


Η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας

Οι ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται υπό ιδιαίτερη οικονομική πίεση λόγω της μεταστροφής των εξαγωγικών αγορών και των διακυμάνσεων των τιμών. Ωστόσο, νέες αγορές έρχονται στο προσκήνιο και οι καταναλωτές εντός και εκτός Ευρώπης επιλέγουν ολοένα και περισσότερο προϊόντα υψηλής ποιότητας από την ΕΕ.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι ευρωπαίοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων μπορούν να ξεχωρίζουν κυρίως εστιάζοντας …

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατά τον 11ο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κίνα στις 27 Ιουλίου, η τελευταία συμφώνησε να αναγνωρίσει τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ μέσω ενός ιδιότυπου συστήματος, αλλά «αρνήθηκε απόλυτα» να ακυρώσει τα εν λόγω κακόπιστα εμπορικά σήματα.

Τέλος, το έγγραφο αναφέρει, ότι λόγω βιασύνης της Κομισιόν για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς και έλλειψης ευελιξίας της Κίνας στην υπόθεση, είναι επιτακτική ανάγκη να ασκήσουν αγωγή οι πληγείσες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής τα κράτη-μέλη.
 


Εντείνονται οι προσπάθειες για την προστασία της ονομασίας προέλευσης του ελληνικού γιαουρτιού

Πιέσεις για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης του ελληνικού γιαουρτιού και τη γεωγραφική ένδειξη πρόκειται να ασκήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση του προϊόντος από τους καταναλωτές, καθώς και την πρόσφατη διαμάχη με την Τσεχία.

Η ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη, αλλά εμπίπτει στον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με …

Η EURACTIV επικοινώνησε και με την Κομισιόν, αλλά μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.
 

Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Από Sarantis Michalopoulos 
 
 EurActiv.com 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
8 κράτη μέλη κατά της Κίνας για παραποίηση ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: