Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φανουρόπιτα εύκολη & αφράτη


Μια συνταγή για μια αφράτη και πολύ εύκολη Φανουρόπιτα.
27 Αυγούστου εορτή του Αγίου Φανουρίου. Εθιμοτυπικά φτιάχνουμε φανουρόπιτα την πηγαίνουμε να “διαβαστεί” στην εκκλησία και μετά τη μοιράζουμε στο κόσμο.Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μια σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Υλικά συνταγής
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα 1 μικρού πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
  • 1 πακέτο 1/2 κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τύπου Farin up (όσο πάρει- περίπου 2 1/2 – 3 ποτήρια)
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ + 1/2 κ.σ. σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής
  1. Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, (περίπου 2 1/2 – 3 ποτήρια, όσο πάρει,, για να έχετε μια αφράτη, υδαρή ζύμη) [*] και όλα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
  3. Βάζουμε και τις σταφίδες αλευρωμένες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28-30 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ (βάλτε οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι μέσα στο γλυκό και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο).
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
[*] Αν ο χυλός γίνει πολύ πηχτός προσθέστε λίγο νερό να είναι υδαρής.
[**] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.


Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φανουρόπιτα εύκολη & αφράτη Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.