Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιστροφή του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας


Οι χερσαίες όσο και οι θαλάσσιες περιοχές του Κόλπου της Κυπαρισσίας έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000 (Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, κόλπος της Κυπαρισσίας, Κατάκολο κ.λπ.)

Κόπηκε για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως “περιοχής προστασίας της φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και ανάθεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (Ε’ Τμήμα, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), με την υπ’ αριθμ. 175/2017 γνωμοδότησή του, ανέβαλε την επεξεργασία του σχεδίου διατάγματος γιατί δεν έχει συνταχθεί μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.

Πρόκειται για την περιοχή του Κόλπου της Κυπαρισσίας που είναι μεγάλης οικολογικής αξίας και σπουδαιότητας, καθώς τόσο οι χερσαίες όσο και οι θαλάσσιες περιοχές του έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000 (Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, κόλπος της Κυπαρισσίας, Κατάκολο κ.λπ.) διότι, εκτός από τα σπάνια είδη πτηνών που ενδημούν, αποτελεί καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και είναι η σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η εντονότερη δραστηριότητα της caretta caretta εμφανίζεται στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μεταξύ του ποταμού Νέδα και του Αρκαδικού, και ειδικότερα στις παραλίες Ελαία, Αγιαννάκης, Βουνάκι και Καλό Νερό.
Προσήκων χαρακτηρισμός

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο σχέδιο διατάγματος είχε κατατεθεί στο ΣτΕ και πριν από δύο χρόνια, το 2015, αλλά και πάλι είχε αναβληθεί η επεξεργασία του.

Τότε στη γνωμοδότησή του είχε αναφέρει ότι το εν λόγω πάρκο έχει τις νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις να ονομαστεί Εθνικό Πάρκο αντί Περιφερειακό που το χαρακτηρίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ο χαρακτηρισμός του ως περιφερειακού δεν είναι νόμιμος.

Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές είχαν επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να σταλεί και πάλι στο ΣτΕ για νέα επεξεργασία.

Το νέο σχέδιο διατάγματος υποβλήθηκε σε νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και στην υπ’ αριθμ. 175/2017 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού υπενθυμίζουν τη γνωμοδότηση του 2015 υπογραμμίζουν ότι τότε είχε επισημανθεί ότι ο προσήκων χαρακτηρισμός ήταν αυτός του «Εθνικού πάρκου» και τώρα το υπουργείο το χαρακτηρίζει «περιοχή προστασίας της φύσης», κάτι που και αυτό παρέχει προστασία στους οικοτόπους, στη χλωρίδα και την πανίδα της επίμαχης περιοχής.

Στη συνέχεια, οι δικαστές σημειώνουν ότι το σχέδιο Π.Δ. θεσπίζει περιφερειακή ζώνη προστασίας με την ονομασία «Ζώνη Αγροτικού Τοπίου - ΖΑΤ» στην οποία καθορίζονται διάφορες χρήσεις (καταστήματα εστίασης, χώροι υποδοχής επισκεπτών, κ.ά.).

Ομως, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναβάλλουν την εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, όρων δόμησης κ.λπ. της ΖΑΤ, καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι δικαστές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία επιβάλλεται η υποχρέωση διενέργειας στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης για τις περιπτώσεις εκείνες που ενδεχομένως να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω των πολεοδομικών, χωροταξικών κ.λπ. σχεδιασμών.

Πολύ περισσότερο είναι αναγκαία η διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης αφού η επίμαχη περιοχή έχει υπαχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000.

Ετσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέβαλαν επ’ αόριστον την επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου διατάγματος, προκειμένου το υπουργείο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες της ενδελεχούς έρευνας και να βεβαιώσει εάν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες πληρούν τις διαδικασίες και ουσιαστικές προϋποθέσεις της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε αντίθετη περίπτωση να τηρήσει τη σχετική διαδικασία και να συντάξει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στο διά ταύτα της γνωμοδότησής τους οι δικαστές υπενθυμίζουν και την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για παραβίαση των υποχρεώσεών της, καθώς έχει ανεχθεί σειρά επεμβάσεων στην περιοχή, κατασκευή σπιτιών, λειτουργία μπαρ, ελεύθερο κάμπινγκ στις παραλίες αναπαραγωγής της caretta caretta.

efsyn.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Επιστροφή του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.