Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ:«Επίκαιρες φθινοπωρινές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΜΠΕΛΙ
H φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη για το αμπέλι και όχι μόνο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εναλλάσσονται με καύσωνα υψηλές θερμοκρασίες, καταρακτώδεις βροχοπτώσεις ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ

΄ Ολα τα πιο πάνω ζημίωσαν το αμπέλι, με τη παραγωγή να μειώνεται για το Νομό μας από 30 εως και 70%.

Για το μετριασμό των επιπτώσεων από τη κλιματική αλλαγή ο παραγωγός θα πρέπει να εφαρμόσει καλλιεργητικές τεχνικές ολοκληρωμένης διαχείρισης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως:

Βραχυπρόθεσμα

1.Βασική λίπανση με ενσωμάτωση σε βάθος για τα στοιχεία του φωσφόρου και του καλίου μετά από ανάλυση εδάφους ή αναλυση φύλλων και βλαστών .

2. Κλάδεμα όσο το δυνατό όψιμο, καταπολέμηση εχθρών ασθενειών και ζιζανίων. Ισορροπημένη λίπανση Αζώτου με σταθεροποιητή, προάγοντας την ανάπτυξη των φυτών.

3. Την Ανοιξη, πρωϊμα χλωρά κλαδέματα, αποφυλλώσεις κάτω από το σταφύλι και βλαστολογήματα λελογησμένα, όλα αυτά ανάλογα με την ευρωστία και τη ποικιλία των φυτών,πότισμα με σταγόνες όπου υπάρχει φθηνό και ποιοτικό νερό αμέσως μετά το δέσιμο. Με τις αναφερόμενες καλλιεργητικές εργασίες τα φυτά θα έχουν διαμορφώσει την απαιτούμενη ανάπτυξη για σκίαση των σταφυλιών νωρίς το καλοκαίρι.

Μακροπρόθεσμα.

Στις νέες φυτεύσεις για την επιλογή υποκειμένου πέρα από την αντοχή του σε ανθρακικό ασβέστιο πρέπει να εξετάζεται και η περίπτωση της ευρωστίας του που θα δώσει και οψιμότητα στη ποικιλία. Να εξετάσουμε σοβαρά τη περίπτωση μετατόπισης της καλλιέργειες σε βορειότερες περιοχές και μεγαλύτερο υψόμετρο

Περονόσπορος

Οι πρωϊνές υγρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για όψιμο περονόσπορο, ειδικά στις νεαρές φυτείες και σε αμπέλια με ιστορικό της ασθένειας ενεργοποιώντας παλιές προσβολές με αποτέλεσμα να έχουμε νέα μόλυνση και πρόωρη αποφύλλωση .

Συνιστάται προστατευτικός ψεκασμός φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα αφενός για να μειωθεί το μόλυσμα και αφετέρου να αποφευχθεί η αποφύλλωση, ώστε να γίνει φυσιολογικά η ξυλοποίηση των κληματίδων και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των σταφυλιών .

Ίσκα-Ευτιπίωση –Βοτρυοσφαίρια

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα φύλλα είναι μεσονεύριες χλωρώσεις που στη συνέχεια ξηραίνονται. Σε έντονες προσβολές έχουμε ξήρανση κληματίδων.

Την εποχή αυτή γίνεται η σήμανση των πρέμνων με χρωστική ουσία σε φυτά με τα συμπτώματα της ασθένειας. Τα ασθενή κλαδεύονται (απολυμαίνοντας τα κλαδευτικά εργαλεία) στο τέλος, μετά το κλάδεμα των υγειών, εφόσον τα συμπτώματα είναι περιορισμένα ή εκριζώνονται και καταστρέφονται με φωτιά αν είναι γενικευμένα σε όλο το πρέμνο . 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΛΙΑ

Κυκλοκόνιο

Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με χρώμα τεφροκαστανό στο κέντρο, που περιβάλλεται από καστανόμαυρες ζώνες (μάτια παγωνιού). Στην έντονη προσβολή προκαλείται ολοσχερής φυλλόπτωση και εξασθένιση του δέντρου.

Κατά τη φετινή περίοδο υπήρξε έξαρση του Κυκλοκονίου σε αρκετές περιοχές του Νομού μας. Η καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου βασίζεται στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με εγκεκριμένες φυτοπροστατευτικές ουσίες. Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας, ειδικά στις περιοχές που υπήρξε ιστορικό της ασθένειας κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ή και σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Συνιστάται άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα .Επειδή πλησιάζει η συγκομιδή του καρπού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επέμβαση όσων αφορά τη τήρηση των ημερών αναμονής πριν τη συγκομιδή ,που για το θειικό χαλκό είναι 15 ημέρες για το υδροξείδιο του χαλκού 21 ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή.

 
 
ΠΑΤΑΤΑ

Περονόσπορος

Οι πατατοκαλλιέργειες βρίσκονται σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις καθώς και οι πρωινές υγρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές μολύνσεις από Περονόσπορο.

Συνιστάται η προληπτική καταπολέμηση του Περονοσπόρου με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η προστασία να είναι συνεχής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια δράσης των μυκητοκτόνων με εναλλαγή αυτών για αποφυγή ανθεκτικότητας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για εσπεριδοειδή
 
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Μυϊγα της Μεσογείου.

Πολυφάγο έντομο ,προσβάλλει τους καρπούς πολλών δένδρων. Τα θηλυκά ανοίγουν μικρή τρύπα στο καρπό και τοποθετούν από 1 εως 10 αυγά που εκκολάπτονται μετά από 4-5 μέρες. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες καταστρέφουν τους ιστούς του καρπού με αποτέλεσμα ο καρπός να πέσει ή να αναπτυχθούν δευτερογενείς μολύνσεις . Για τη καταστολή του εντόμου συνίσταται:

1.Μαζική παγίδευση με τη χρήση υδρολυμένης πρωτεϊνης (Dacus Bait 100SL). Xρησιμοποιούμε 175ml ελκυστικού σε 525ml νερού με ανάρτηση μιας παγίδας ανά δένδρο και σε υψος 1,80μ από το έδαφος.

2.Δολωματικοί ψεκασμοί με υδρολυμένη πρωτεϊνη σε αναλογία 2% μαζί με κατάλληλο εντομοκτόνο σε δόση 0,3‰ ψεκάζοντας κλάδους που δεν έχουν καρπούς

Στην αγορά κυκλοφορεί ετοιμόχρηστη παγίδα προσέλκυσης και θανάτωσης (Decis trap). Tο τροφικό ελκυστικό ελκύει το έντομο που έρχεται σε επαφή με την εσωτερική επιφάνεια της παγίδας η οποία είναι εμποτισμένη με εντομοκτόνο και εκεί θανατώνονται .

3.Ψεκασμοί καλύψεως όπου ψεκάζουμε όλο το δένδρο από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα ακμαία (μύγες) στις φερομονικές παγίδες, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Τα μεσοδιαστήματα καθώς και η τελευταία επέμβαση (ημέρες πριν τη συγκομιδή) καθορίζεται από το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα στην ετικέτα του.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ:«Επίκαιρες φθινοπωρινές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας» Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.