ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ενημερωτική εκδήλωση για την Xyllela Fastidiosa στην Κρήτη


Η Κρήτη συντονίζεται προληπτικά για την Xyllela .«Ο Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης» για την προληπτική αντιμετώπιση του παθογόνου Xyllela βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τοπικό ΤΕΙ και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.


Σκοπός της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (συνεδριακός χώρος Παγκρήτιας Τράπεζας) ήταν η ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το παθογόνο Ξυλέλλα, που δεν έχειε εμφανιστεί βέβαια στην Ελλάδα, και την παρακολούθησαν γεωπόνοι, (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ), φυτωριούχοι, φοιτητές, παραγωγοί αλλά και πολίτες.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του πρωτογενή τομέα που αποτελεί ένα από τους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου αλλά και στη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί. Ο κ. Χνάρης μίλησε για όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη του παθογόνου Ξυλλέλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η Περιφέρεια Κρήτης με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εκπόνησε τον «οδικό χάρτη ενεργειών για το «Xylella Fastidiosa» στοχεύει να προσεγγίσει το θέμα ολοκληρωμένα, αντικειμενικά, και εξειδικευμένα έτσι ώστε να αποφύγει την έλευση του παθογόνου στη χώρα μας αλλά και αν αυτό δεν αποφευχθεί όλοι μαζί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι: Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, και αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ, Χρήστος Αραμπατζής, Γεωπόνος από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του ΥΠΑΑΤ , Δρ. Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας, από το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ και Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Ερευνητής Εντομολόγος, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Σε παρέμβαση που έκανε ο κος Καγιάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, ανέφερε ότι η προσέγγιση του περιεχομένου και η μεθοδολογία εκπόνησης του Οδικού Χάρτη είναι πρωτοποριακή στη Κρήτη. Επεσήμανε επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρησε και είναι η μοναδική έως τώρα σε όλη την χώρα, που όχι μόνο διαθέτει τέτοιο σχεδιασμό αλλά τον υλοποιεί με αυτοχρηματοδότηση.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από την κα. Τσαγκαράκου, προϊσταμένη του Ινστιτούτου Ελαίας Υποτροπικών και Οίνου του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον κ. Βερβερίδη κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, και οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς απευθύνουν κάλεσμα συστράτευσης-συνεργασίας όλων, για την αποφυγή έλευσης του συγκεκριμένου παθογόνου στην Κρήτη και την προστασία, τόσο της Ελαιοπαραγωγής όσο και της πρωτογενούς παραγωγής συνολικότερα. 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Ενημερωτική εκδήλωση για την Xyllela Fastidiosa στην Κρήτη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: