Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ιδανικό το momentum για επενδύσεις άνω των 50 εκατ. σε θερμοκήπια μέσω γεωθερμίας

Πόλος έλξης για επενδύσεις που προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν ήδη, τα 50 εκατ. ευρώ, έχει εξελιχθεί ο τοµέας της γεωθερµίας τα τελευταία 5-6 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, µε αιχµή την αξιοποίησή του κυρίως από τον γεωργικό κλάδο για την ανάπτυξη θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων µεγάλης κλίµακας.

Η τάση, µάλιστα, δείχνει περαιτέρω ανοδική, καθώς το ενδιαφέρον ενισχύεται από τον πρωτογενή τοµέα, ενώ στο παιχνίδι, µπαίνει πιο δυναµικά ο θερµαλιστικός τουρισµός και η τηλεθέρµανση ηµιαστικών περιοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

«Αυτή τη στιγµή το διερευνητικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη επενδύσεων στα ήδη µισθωµένα πεδία που υπάρχουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αθροιστικά ίσως να υπερβαίνει ακόµη και τα 500 στρέµµατα» είπε ο δρ. Πασχάλης ∆αλαµπάκης, αναπληρωτής ερευνητής από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ–∆ήµητρα, µιλώντας προ ηµερών σε σχετική ενηµερωτική ηµερίδα, στο ∆ήµο Παγγαίου.

Βασικά πλεονεκτήµατα της συγκεκριµένης µορφής ανανεώσιµης πηγής ενέργειας, που την καθιστούν ελκυστική όπως τόνισε ο οµιλητής, είναι ότι τα νερά της φτάνουν έως και τους 90oC, καλύπτοντας φορτία αιχµής έως 100%, χωρίς άλλες ενεργειακές εφεδρείες, είναι όλο το 24ωρο διαθέσιµη, για 365 ηµέρες ετησίως, ενώ διαθέτει και πολύ χαµηλό κόστος παραγωγής της ενεργειακής µονάδας, που κυµαίνεται από 1 έως 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, µέγιστο, όταν η αντίστοιχη δαπάνη σε πετρέλαιο θα ξεπερνούσε τα 12-13 λεπτά την κιλοβατώρα.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν είναι µια εύκολη υπόθεση, δεδοµένου ότι το αρχικό κόστος των υποδοµών (γεωτρήσεις, δίκτυα, κ.λπ,) είναι συχνά πολύ υψηλό κι επιβαρύνεται ακόµη περισσότερο εξαιτίας και της µη διαθεσιµότητας φθηνής γης, ενώ απαιτεί µεγάλη προσοχή και κατά τη λειτουργία της, λόγω καταπόνησης και φθοράς του µηχανολογικού εξοπλισµού από την ίδια τη φύση των γεωθερµικών ρευστών (υψηλές θερµοκρασίες, αποθέσεις αλάτων, διαβρωτικότητα κλπ).

Αναλύοντας λεπτοµερώς την εικόνα που υπάρχει σήµερα στα πέντε πιο σηµαντικά γεωθερµικά πεδία της περιοχής, ο κ. ∆αλαµπάκης τόνισε ότι στο Ερατεινό Χρυσούπολης Καβάλας, όπου ο ∆ήµος Νέστου εκµίσθωσε περί τα 14.000 στρέµµατα και ανάπτυξε υποδοµές συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, για να στηρίξει µικρούς παραγωγούς κύρια σε παραγωγικά εγχειρήµατα πρωίµισης φυτειών σπαραγγιού, εν τέλει τη διαφορά την έκανε, προς το παρόν, η έλευση της Selecta Hellas. 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ιδανικό το momentum για επενδύσεις άνω των 50 εκατ. σε θερμοκήπια μέσω γεωθερμίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: