ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

1 δις ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ από το τέλος του 2016


Αύξηση, κατά 1 δις ευρώ, σημειώθηκε στην αξία των εξαγωγών των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ, από το Νοέμβριο του 2016 και μέχρι το Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, στα 12,7 δις ευρώ έφτασε η συνολική αξία των εξαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, ενώ η αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 10 δις ευρώ. Το γεγονός σηματοδοτεί θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται στα 2,7 δις ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών σημειώθηκε στον κλάδο παραγωγής κρασιού, με την αξία των εξαγωγών να αυξάνεται κατά 125 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Αύξηση υπήρξε και στις εξαγωγές ζάχαρης, καθώς και στα οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ, κατά 79 εκατ. ευρώ και 71 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές σιταριού, των οποίων η αξία έπεσε κατά 1,7 δις ευρώ (-29%), καθώς και στα υπόλοιπα σιτηρά, κατά 300 εκατ. ευρώ (-15%). Δραματική ήταν και η μείωση της αξίας των εξαγωγών χοιρινού, η οποία έπεσε κατά 47 εκατ. ευρώ (-9%) σε σχέση με το 2016.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ασία αποτελούν τις κυριότερες αγορές που απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Στις χώρες αυτές, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτική είναι η αύξηση των εξαγωγών προς ΗΠΑ κατά 1,5 δις ευρώ και προς Ρωσία κατά 900 εκατ. ευρώ (παρά την επιβολή του εμπάργκο), ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι εξαγωγές προς Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
1 δις ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ από το τέλος του 2016 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: