ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνεταιρισμός η μόνη λύση, για τους νέους Σκόρδο-παραγωγούς Ξυλαγανής


Το αυξημένο κόστος παραγωγής των λεγόμενων δυναμικών καλλιεργειών, αλλά και οι μειωμένες τιμές τους, οδήγησαν πολλούς Αγρότες να στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Έτσι και οι Αγρότες της Ξυλαγανής Ροδόπης, αποφάσισαν να δώσουν το φιλί της Ζωής, μέσω της λειτουργίας συνεταιρισμού, σε μια καλλιέργεια που χρόνια τους έθρεψε και λόγω της καλής του ποιότητας, πήρε φήμη η περιοχή.

Πρόκειται για το φημισμένο Σκόρδο Ξυλαγανής, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο ποικιλιών.

Η πρώτη παραγωγή αν και μειωμένη έγινε ανάπαρστη από φίλους και το υπόλοιπο αγοραστικό κοινό που ψάχνει τα τοπικά αυθεντικά προϊόντα !
Ωστόσο, οι δυσκολίες τα πρώτα αυτά δύο χρόνια είναι πολλές και από πλευράς καιρικών συνθηκών καθώς δεν μπορούν προς το παρόν να έχουν μεγάλη παραγωγή. Το θετικό επίσης είναι πως και τα 30 άτομα του Συνεταιρισμού είναι νέα και αποφάσισαν να μείνουν στην περιοχή τους και επιστρέψουν την αξία σε ένα προϊόν που φαίνεται να έχει προοπτική. Αυτό που κάνει πάντως την διαφορά στο σκόρδο Ξυλαγανής από αυτά άλλων χωρών είναι το μικροκλίμα που υπάρχει στην περιοχή.

Οι παραγωγοί σκόρδου της Ξυλαγανής είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι να παλέψουν να προχωρήσουν αργότερα σε Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου και σε Μεταποίηση.

Πηγή : «ΕΡΤ Κομοτηνής» - ΒΜ
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Συνεταιρισμός η μόνη λύση, για τους νέους Σκόρδο-παραγωγούς Ξυλαγανής Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: