ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων ζητά η Copa Cogeca στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Mercosur


Οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca προτρέπουν την Κομισιόν να μην κάνει παραχωρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα στις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που ανήκουν στην Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), στην επερχόμενη συνάντηση, που θα γίνει στις σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων (ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου του 2017).

Συγκεκριμένα, η ΕΕ καλείται να ελαχιστοποιήσει την πρόσβαση, στην ευρωπαϊκή αγορά του βόειου κρέατος, των πουλερικών, της ζάχαρης και αιθανόλης, του ρυζιού και χυμού πορτοκαλιού από τις χώρες της Mercosur, καθώς είναι πιθανόν να πληγεί η αγορά της από αυτές τις εισαγωγές, ειδικά ύστερα από το Brexit.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Mercosur, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο οικονομικών Ενώσεων έφτασαν το 2011 τα 111,6 δις ευρώ, αλλά μειώθηκαν το 2016 φτάνοντας τα 84,9 δις ευρώ. Το 55% των εισαγωγών από την Mercosur στην ΕΕ είναι αγροτικά προϊόντα, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ αφορούν τον κλάδο των κατασκευών, όπως μηχανήματα και εξοπλισμούς για οχήματα (44%), και χημικά προϊόντα (28%).

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του αντίκτυπου στην ευρωπαϊκή αγορά των υφιστάμενων συμφωνιών με τη Mercosur το 2016, οι γεωργικοί κλάδοι της ΕΕ θα επηρεάζονταν διαφορετικά από ένα επιπλέον «άνοιγμα» της αγοράς της ΕΕ σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της Mercosur.

Αγροτικά προϊόντα, όπως τα δημητριακά, και ειδικά το σιτάρι, καθώς και τα ποτά, όπως ο οίνος και τα οινοπνευματώδη ποτά, θα επωφελούνταν από μια ενδεχόμενη απελευθέρωση της αγοράς. Αντίθετα, το βόειο κρέας, το ρύζι και σε μικρότερο βαθμό τα πουλερικά και η ζάχαρη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας της Copa και Cogeca, Pekka Pesonen, ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει δώσει υπερβολικά πολλά προνόμια στις χώρες της Ένωσης Mercosur όσον αφορά τον τομέα της γεωργίας, δίχως να λαμβάνει αντάλλαγμα. Μια έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών δείχνει ότι μια πιθανή εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει στον γεωργικό τομέα της ΕΕ
πάνω από 7 δις. ευρώ».

«Η πλειονότητα των εισαγωγών βοείου κρέατος, ζάχαρης, πουλερικών και χυμών πορτοκαλιού προέρχεται ήδη από αυτές τις χώρες. Πάνω από 75% του βόειου κρέατος που εισάγεται στην ΕΕ, από κομμάτια μοσχαριού που απολαμβάνουν υψηλή τιμή στην αγορά, προέρχεται επίσης από αυτές τις χώρες. Ειδικά για τα πουλερικά μια παραχώρηση στις εισαγωγές μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών σημείων πώλησης και έτσι στη μείωση των ζώων πάχυνσης που υπάρχουν στην ΕΕ. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του κλάδου της πτηνοτροφίας στην ΕΕ, αφού θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι οι χώρες της Mercosur δεν προτίθενται να μειώσουν τη στήριξη που δίνουν σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο παραγωγής ζάχαρης και αιθανόλης μέσω επιδοτήσεων» δείχνει, με βάση τον Pesonen ότι «η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφύγει την υπερπροσφορά ζάχαρης και αιθανόλης στην αγορά της, ώστε να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού». Παράλληλα, «η Mercosur αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστή της ΕΕ και στην περίπτωση αγροτικών προϊόντων, όπως το ρύζι, τα πορτοκάλια και το χυμό πορτοκαλιού ».

Επομένως, «λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αβεβαιότητες στις συνομιλίες Brexit, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για τη μελλοντική ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, απορρίπτουμε τις παραχωρήσεις για συνέχιση των εισαγωγών από τη Mercosur», όπως τόνισε ο κ. Pesonen. «Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους δεν θα πρέπει να πληρώνουν το τίμημα μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες Mercosur ως αντάλλαγμα παραχωρήσεων από την πλευρά αυτών των χωρών σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων ζητά η Copa Cogeca στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Mercosur Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: