''Απορρόφηση'' από το Πανεπιστήμιο Ηπείρου & όχι μετεξέλιξη των Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου..

Δημιουργία ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο....  Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για τη συνεργ...


Δημιουργία ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο.... 
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για τη συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την πρόταση την οποία επεξεργάστηκε η επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους πρυτάνεις του Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ, καθώς και καθηγητές των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από την πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου κοινοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως κατατέθηκε στο ΥΠΠΕΘ, καθώς και η θετική απάντηση του υπουργού επί του πορίσματος.

Στην απαντητική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Μελετήσαμε στο υπουργείο το πόρισμά σας, έχοντας υπόψη και τις δικές μας διαπιστώσεις ως προς τα τεκταινόμενα σε άλλες χώρες, αλλά και τις δυνατότητες που (θα) έχει η Πολιτεία για την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και την εξεύρεση αριθμού νέων θέσεων για όσα προτείνετε. Θα ήθελα να διευκρινίσω προκαταρκτικά, ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου ως προς τις προτάσεις και προοπτικές που αναπτύσσονται στο πόρισμά σας, θα συνοδεύονται με σαφείς δεσμεύσεις της Πολιτείας, για πρόσθετη χρηματοδότηση και νέο αριθμό θέσεων που θα απαιτηθούν από τώρα μέχρι τη βαθμιαία ολοκλήρωση του εγχειρήματος, πέραν των θέσεων που δίδονται οριζόντια για τις ανάγκες των ιδρυμάτων.

Υιοθετούμε, λοιπόν, και εμείς τη διαπίστωσή σας ότι «στο ΤΕΙ Ηπείρου λειτουργούν, σήμερα, Τμήματα που διαθέτουν αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό, αλλά και Τμήματα που υπολειτουργούν, με υψηλό δημόσιο κόστος και αμφισβητήσιμη βιωσιμότητα. Με την ίδρυση των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και την ενσωμάτωση σε αυτά του προσωπικού που υπηρετεί στο ΤΕΙ Ηπείρου, διευρύνονται ο διεπιστημονικός διάλογος και παγιώνονται οι ερευνητικές συνεργασίες. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σημαντικές υποδομές που τώρα ανήκουν στο ΤΕΙ Ηπείρου. Σε βάθος πενταετίας, τα νέα Τμήματα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων θα αποκτήσουν την προσήκουσα ακαδημαϊκή δυναμική, αφού, βέβαια, ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό και εξασφαλιστούν οι ανάλογες πιστώσεις».

«Στο πλαίσιο της συνολικής κατεύθυνσης του πορίσματος και με βάση τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που πρέπει να διατεθούν, πιστεύουμε», συνεχίζει ο κ. Γαβρογλου στην επιστολή του, «ότι υπάρχει μία σειρά από ρυθμίσεις στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα»:

-Να ιδρυθεί Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 4ετούς φοίτησης. Στο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των προκλινικών μαθημάτων και την κλινική άσκηση των φοιτητών.

-Να ιδρυθεί Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 4ετούς φοίτησης, με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της ενίσχυσης στα μαθήματα των βασικών και κλινικών αντικειμένων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην κλινική άσκηση των φοιτητών σε Νοσοκομεία και συναφείς Δομές.

-Να ιδρυθεί Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης, που θα θεραπεύει κατ’ αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.

-Να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας.

-Για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της Σχολής Γεωπονίας, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς ‘Αρτας.

-Να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης.

-Να ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.

-Να ιδρυθεί νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. Ορισμένες επιπλέον επισημάνσεις προς συζήτηση

Το υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ως ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Στις επόμενες ημέρες, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος, ώστε από όλους μαζί να συνδιαμορφωθεί η θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο.

ΑΠΕ
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]