ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στο ΦΕΚ οι λεπτομέρειες του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ), το οποίο ορίζεται ως «ολοκληρωμένο σύστημα που σκοπό έχει την υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης». Στην εφαρμογή του ΣΠΣΓΕ θα στηριχθεί η προκήρυξη του Μέτρου 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που θα έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ περίπου. Όλοι οι γεωργοί έχουν πρόσβαση στο σύστημα σε εθελοντική βάση και προτεραιότητα δίνεται στους νέους έως 40 ετών, στους νεοεισερχόμενους γεωργούς και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων των γεωργών όπως συνεταιρισμοί, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ).

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «οι γεωργικές συμβουλές εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τους στόχους που τίθενται σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπ' όψη, μεταξύ άλλων, στόχους και πολιτικές που αποτυπώνονται στις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) των Περιφερειών.

Το ΣΠΣΓΕ. έχει στρατηγική κατεύθυνση την καθιέρωση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το οποίο παρακολουθείται και τεκμηριώνεται στη βάση ενός ενιαίου δημόσιου πληροφοριακού συστήματος».

Οι γεωτεχνικοί που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο σύστημα πρέπει να παρακολουθήσουν εισαγωγικό επιμορφωτικό πρόγραμμα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Το παράβολο εγγραφής κοστίζει 20 ευρώ. Τα εν λόγω προγράμματα διοργανώνονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως και υποχρεούνται να παρακολουθήσουν οι νέοι αιτούντες εγγραφής στα μητρώα Γεωργικών Συμβούλων.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης (εισαγωγικού και επανακατάρτισης), οι συμμετέχοντες γεωτεχνικοί αξιολογούνται με εξέταση και στους επιτυχόντες χορηγείται «Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης» στην οποία αναγράφονται και τα θεματικά πεδία που καλύπτει αυτή.

Αναλυτικότερα δείτε εδώ.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Στο ΦΕΚ οι λεπτομέρειες του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: