ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αμαζόνιος: Ένα βήμα πριν από την κλιματική... άβυσσο


Το δάσος του Αμαζονίου προσεγγίζει επικίνδυνα ένα σημείο «μη επιστροφής», εάν η αποδάσωση υπερβεί το 20% της αρχικής έκτασής του, προειδοποιούν οι βιολόγοι του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός ερευνητής Τόμας Λαβτζόι και ο Βραζιλιάνος Κάρλος Νομπρ υποστηρίζουν ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει φτάσει το 17% της βλάστησης, τα τελευταία 50 χρόνια.

«Αν αλλάξει το κλίμα -λόγω της αποψίλωσης ή της υπερθέρμανσης του πλανήτη- υπάρχει ο κίνδυνος πάνω από το 50% του δάσους του Αμαζονίου να γίνει μια υποβαθμισμένη σαβάνα», προειδοποίησε ο ερευνητής Κάρλος Νομπρ.

Ο Βραζιλιάνος ερευνητής που μαζί με τον Αλ Γκoρ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 για τον αγώνα του κατά της κλιματικής αλλαγής εξηγεί:

«Το γεγονός ότι η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, δείχνει τη δυσκολία ή σχεδόν την αποτυχία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στις χώρες μας στη Νότια Αμερική. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν λειτουργεί πλέον στη Βραζιλία, γιατί η βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Βραζιλίας να διατηρήσει τον Αμαζόνιο, δεν έχει καμία ανταπόκριση στις πολιτικές ενέργειες που γίνονται από την Μπραζίλια και από τα κράτη της Βραζιλίας».

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά: «Κλιματική αλλαγή» της Εμμανουέλας Δούση

Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση και η εκτεταμένη χρήση της φωτιάς θα επηρεάσουν τον φυσικό κύκλο των υδάτων στην περιοχή, λένε οι βιολόγοι, εκτιμώντας ότι το σύστημα του Αμαζονίου θα αλλάξει.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αμαζόνιος: Ένα βήμα πριν από την κλιματική... άβυσσο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: