Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φ.Κουρεμπές:"Απαράβατη & αδιαπραγμάτευτη" η συνέχιση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των Ελλήνων αγροτών στον ΕΛΓΑ


Η κλιματική αλλαγή …αλλάζει και τον ΕΛΓΑ .Δεν υπάρχουν νέες ζημιές στις καλλιέργειες που πρέπει να ενταχθούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά εντοπίζουμε την αλλαγή έντασης των φαινομένων που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και κοιτάμε να τα εντάξουμε

"Απαράβατη και αδιαπραγμάτευτη" χαρακτήρισε τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των Ελλήνων αγροτών στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ σημείωσε ότι στο αναμορφωμένο, νέο, κανονιστικό πλαίσιο, που αναμένεται τέλος του 2018 θα υπάρχουν και προαιρετικά πακέτα.

Στη συνέντευξή του, που έγινε στο πλαίσιο της 4ης Freskon, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε: "Απαράβατο και αδιαπραγμάτευτο για εμάς δεδομένο είναι ότι συζητάμε για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης με τη λογική του αλληλέγγυου χαρακτήρα, δηλαδή ο ένας παραγωγός να στηρίζει τον άλλο όταν παθαίνει ζημιά. 

Άρα, λοιπόν, ξεκινάμε με αυτή τη βάση, της υποχρεωτικής ασφάλισης στα ζητήματα που αφορούν όλες τις καλλιέργειες, αλλά από εκεί και πέρα στόχος μας είναι να έχουμε και προαιρετικά πακέτα επιπλέον, έτσι ώστε το κόστος να το επωμίζονται αυτοί που έχουν τη ζημιά και όχι όλοι οι αγρότες. Δεν έχει το ίδιο κόστος ένας ελαιοπαραγωγός με έναν σταφυλοπαραγωγό και έναν ροδακινοπαραγωγό. Άρα, θα υπάρχει μια βάση και από εκεί και πέρα θα δούμε και τα προαιρετικά πακέτα".

Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση των αγροτών που ήδη επιχειρούν εταιρείες ο κ. Κουρεμπές σημείωσε ότι "πράγματι ιδιωτικές εταιρείες προσπαθούν να μπουν στο κομμάτι που δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή στο 20% περίπου της απαλλαγής της ασφάλισης. Τέτοια προγράμματα κυκλοφορούν. Πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να το αναπτύξουν περισσότερο. Εμείς το παρακολουθούμε το θέμα και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Θεωρούμε, ότι ένας δημόσιος οργανισμός, όπως ο ΕΛΓΑ, όπου δεν λειτουργεί με την έννοια του κέρδους, είναι πιο φιλικός και ανταποδοτικός στον παραγωγό, έναντι των ιδιωτικών εταιρειών που είναι λογικό να προσδοκούν κέρδη".

ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Λέγοντας ότι έχουν ήδη περάσει επτά χρόνια που είναι σε εφαρμογή η δήλωση καλλιέργειας και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο κ. Κουρεμπές τόνισε: "Εμείς έχουμε ήδη εντοπίσει κάποια κενά τα οποία και διορθώνουμε χρονιά με τη χρονιά, όμως η κλιματική αλλαγή, με τα ακραία και συνεχόμενα φαινόμενα που φέρνει, όπως και το γεγονός ότι έχουμε συνεχώς νέες ποικιλίες και καλλιέργειες στη χώρα, μας αναγκάζουν να μπούμε και να δούμε ξανά τον κανονισμό με ένα ευρύτερο πλαίσιο".

Στο πλαίσιο αυτό, αφού σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ζητήσει από όλους τους αρμόδιους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους, τόνισε, "βλέπουμε και όλα όσα έχουμε συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια από τις διάφορες συναντήσεις μας, και συγκεκριμενοποιούμε το τι πρέπει να αλλάξει. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι όλες οι προτάσεις να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες, που θα μας δείχνουν πως η εφαρμογή τους θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού και πιθανώς το ασφάλιστρο".

Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν "νέες ζημιές στις καλλιέργειες που πρέπει να ενταχθούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο", ο πρόεδρος τους ΕΛΓΑ τόνισε, ότι "εντοπίζουμε την αλλαγή εκδήλωσης των φαινομένων που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και κοιτάμε να τα εντάξουμε".

Ενδεικτικά ανέφερε ότι "φέτος, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε καλά, ωστόσο εκδηλώθηκαν καιρικά φαινόμενα σε περιόδους που δεν το περιμέναμε με τίποτα. Έπεσε χαλαζόπτωση φέτος, που δεν την είχαμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια μήνα Μάρτιο στη νότιο Ελλάδα με ζημιές στα κηπευτικά στην Ηλεία και την Αχαΐα, ενώ τον Νοέμβριο εκδηλώθηκε το φαινόμενο στην Πελοπόννησο που διέλυσε τα εσπεριδοειδή".

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι "πρέπει να δούμε και τα φαινόμενα των παγετών, που λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται σε περιόδους άλλες από αυτές που είχαμε προβλέψει και να τα εντάξουμε στην υποχρεωτική ή στα προαιρετικά προγράμματα, ώστε να πάνε οι επιβαρύνσεις, που σίγουρα θα έχουμε, στις καλλιέργειες στόχους και όχι ευρύτερα. Θέλουμε, το σύστημα του ΕΛΓΑ που είναι δίκαιο να το κάνουμε ακόμη δικαιότερο".

ΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ

"Μόνο ένα ποσοστό 10% δεν πληρώνει συνήθως τις εισφορές του στον ΕΛΓΑ", επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι τα "2/3 περίπου των αγροτών που κάνουν δήλωση καλλιέργειας και δήλωση ΟΣΔΕ επιλέγουν και εξουσιοδοτούν μάλιστα τον ΕΛΓΑ να κρατά τα ασφάλιστρα από τις επιδοτήσεις. Οι αγρότες καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα του Οργανισμού, αλλά και ότι ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα τους όταν τον χρειάζονται".

Όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Κουρεμπές, "ο ΕΛΓΑ αντιλαμβανόμενος την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, προσπαθεί να διευκολύνει τον Έλληνα αγρότη και κατά περίπτωση".

Χαρακτηριστικά ο ίδιος σημείωσε: "Μέχρι πρότινος, επειδή διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και εάν δεν πληρωθεί πάει στην Εφορία, δεν δινόταν η δυνατότητα στον αγρότη να ρυθμίσει στην Εφορία την οφειλή του που αφορά στον ΕΛΓΑ και να είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Προχωρήσαμε σε αυτό το κομμάτι και έτσι όποιος χρωστά ασφαλιστικές εισφορές το 2015 και άρα έχει οφειλές στην Εφορία, πλέον μπορεί να κάνει ρύθμιση και να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, ώστε να πάρει την αποζημίωσή του και να μπορέσει να είναι τακτοποιημένος και με τις άλλες του υποχρεώσεις".

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ προώθησε πρόταση βάσει της οποίας για να κριθεί κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος και να μπορέσει να πάρει την αποζημίωση θα πρέπει να έχει πληρώσει εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρα της χρονιάς της ζημιάς και να έχει εξοφλήσει τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Όμως, θέλοντας ο ΕΛΓΑ να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον Έλληνα αγρότη, κατέθεσε νέα πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "για να κόψουμε τον έναν χρόνο και να γίνουν δύο. Περιμένουμε θετική εξέλιξη. Άμεσα αναμένεται η απάντηση από το γενικό λογιστήριο του κράτους για το συγκεκριμένο αίτημα που καταθέσαμε".

Με την κατηγορηματική φράση "δεν μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμούς σε καμία περίπτωση γιατί τα μόνα μας έσοδα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές”, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προσθέτοντας πως “επειδή κάθε χρόνο το 10-15% είναι αυτοί που παθαίνουν ζημιά, για να τους πληρώσει ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχουν πληρώσει όλοι οι υπόλοιποι". "Εάν μπούμε στη λογική του συμψηφισμού, εγώ πρώτος θα πλήρωνα τις ασφαλιστικές μου εισφορές ή θα έμπαινα στη λογική να συμψηφιστούν όταν θα πάθαινα ζημιά και αυτό θα τίναζε το σύστημα στον αέρα", είπε χαρακτηριστικά.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φ.Κουρεμπές:"Απαράβατη & αδιαπραγμάτευτη" η συνέχιση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των Ελλήνων αγροτών στον ΕΛΓΑ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.