ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαϊκή Επιτροπή:Εντολές φυτεύσεων λόγω Χylella


Μόνο σε μέρη που υπόκεινται σε ετήσιους ελέγχους για την Χylella η καλλιέργεια ορισμένων φυτών.Μια σειρά από συγκεκριμένα φυτά θα πρέπει να καλλιεργούνται μόνο σε τόπους που υπόκεινται σε ετήσια επίσημη επιθεώρηση, σε δειγματοληψία και δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, απαιτεί με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των επανειλημμένων κρουσμάτων της ασθένειας Xylella Fastidiosa σε χώρες της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, τα είδη που αφορά η απόφαση είναι: η ελιά, η αμυγδαλιά, η λεβάντα η οδοντωτή και τα καλλωπιστικά είδη: πικροδάφνη, πολύγαλα και καφεόδενδρο. Τα παραπάνω φυτά έχουν επανειλημμένα προσβληθεί από το συγκεκριμένο οργανισμό και αποτελούν μια εύκολη οδό εξάπλωσης της ασθένειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι υφίστανται από το 2013 σοβαρά κρούσματα προσβολών διαφόρων φυτών από τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa στην Ιταλία. Η ασθένεια έχει αναφερθεί επίσης στην Κορσική και στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας (2015), σε θερμοκήπιο καλλωπιστικών στη Γερμανία (2016) και στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας σε αμυγδαλιές (2017).Οι φορείς της ασθένειας είναι κυρίως τα τζιτζίκια.

Το Τμήμα ενημερώνει επίσης πως τα ευπαθή φυτά που βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/legislation/emergency_measures/xylella-fastidiosa/susceptible_en, είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από φυτοϋγεινομικό διαβατήριο, ώστε να μπορέσουν να πουληθούν από μία χώρα της Ένωσης σε άλλη, ανεξαρτήτως από την περιοχή παραγωγής τους.

Όσων αφορά τα εισαγωγή ευπαθών φυτών από τρίτες χώρες, η ανακοίνωση αναφέρει: «Απαιτείται να συνοδεύονται κατά την εισαγωγή τους από πιστοποιητικά φυτοϋγείας. Η διακίνηση στη συνέχεια, εντός των χωρών της Ε.Ε. γίνεται μόνον με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Η εισαγωγή ευπαθών φυτών επιτρέπεται μόνον από χώρες ποτ έχουν υποβάλλει στην Ε.Ε. δήλωση ότι είναι απαλλαγμένες από το παθογόνο. Τις χώρες αυτές μπορείτε να τις δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/legislation/emergency_measures/xylella-fastidiosa/declarations-non-eu_en
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ευρωπαϊκή Επιτροπή:Εντολές φυτεύσεων λόγω Χylella Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: