ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η πικρή αλήθεια για τη Φέτα και τις μειωμένες τιμές στο γάλα

 
 Η σημερινή κρίση που εκδηλώνεται με τη σταδιακή πτώση των τιμών του πρόβειου γάλακτος από τα 0,96-1,00 ευρώ, ακόμα και κάτω από τα 0,80 ευρώ, αποδίδεται στη χρήση μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενου γάλακτος στην παρασκευή ΦΕΤΑΣ. 
 
Η εισαγωγή γάλακτος τα τελευταία χρόνια γίνεται με δύο τρόπους. 
 
Ο ένας είναι με βυτία μεταφοράς γάλακτος και ο άλλος με τις εισαγόμενες προβατίνες και αίγες των ξενικών φυλών υψηλών αποδόσεων, που μπορούν να εκτραφούν στη χώρα μας μόνο με το εντατικό σταβλισμένο σύστημα εκτροφής. 
 
Το γάλα και των δύο αυτών τρόπων εισαγωγής απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριών ΠΟΠ. 
 
Δεν θα φτάναμε στη σημερινή πτώση των τιμών του γάλακτος, αντίθετα αυτές θα μπορούσε να είναι ακόμα και ανοδικές, αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα, χωρίς εκπτώσεις και παρερμηνείες, οι όροι και προϋποθέσεις παρασκευής της ΦΕΤΑΣ, όπως αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση 313025/11-01-94 και αναλύονται στον Κανονισμό 1829/2002.
 
Η χρήση του γάλακτος αυτού στην παρασκευή της ΦΕΤΑΣ δεν οδηγεί μόνο στην αύξηση των ποσοτήτων της, αλλά και στην υποβάθμιση των ιδιαίτερων ποιοτικών της χαρακτηριστικών. 
 
Η κατάσταση πρέπει και μπορεί σταδιακά να ομαλοποιηθεί για το καλό του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού κλάδου της Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Οι ευθύνες είναι και της Πολιτείας και των τυροκόμων και των αιγοπροβατοτρόφων. 
 
Ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του.

(Το παραπάνω κείμενο, είναι η κατάληξη του άρθρου του κ. Δημήτρη Κουλουκτσή, Γεωπόνου, πρώην τμηματάρχη στη ΔΑΟΚ Λάρισας, με τίτλο: "Οι κρίσεις των τελευταίων ετών στην Ελληνική αιγοπροβατοτροφία", που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Αγροτική έκφραση", στο site της εφημερίδας (www.agroekfrasi.gr) καθώς και στο facebook της εφημερίδας).
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η πικρή αλήθεια για τη Φέτα και τις μειωμένες τιμές στο γάλα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: